Glas Hrvatske

11:04 / 17.12.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Bokeljska mornarica na UNESCO-voj svjetskoj listi

Bokeljska mornarica

Bokeljska mornarica

Foto: Radio Dux / ustupljena fotografija

Na Konferenciji UNESCO-a odlučeno je da se Bokeljska mornarica Kotor upiše na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kao prvo nematerijalno kulturno dobro iz Crne Gore.


Obraćajući se Odboru UNESCO-a, koji se sastao u Parizu, crnogorski veleposlanik u Francuskoj Ivan Ivanišević kazao je da je za Crnu Goru to povijesna odluka, budući da se prvi put jedno nematerijalno dobro iz Crne Gore našlo na reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva.


- Vjerujem da će upis na Reprezentativnu listu UNESCO-a otvoriti vrata suradnje na načelima dobrosusjedstva, međusobnog poštovanja i zajedništva - kazao je Ivanišević.


S druge strane nevladina organizacija Zajednica bokeljskih Hrvata nedavno je priopćila da je Bokeljska mornarica dio “hrvatske baštine i katoličke tradicije” te da je Crna Gora njenom nominacijom pred UNESCO-om pokušala “oteti Bokeljsku mornaricu kao nematerijalno dobro bokeljskih Hrvata”.


Dužnosnici Republike Hrvatske u nekoliko navrata su predlagali da službeni Zagreb i Podgorica zajedno nominiraju Bokeljsku mornaricu na popis nematerijalne kulturne baštine, ali je crnogorska strana ipak samostalno ušla u postupak kandidiranja.


Upisivanje Bokeljske mornarice na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a nekoliko desetaka građana i njenih članova uživo su pratili u prostorijama te udruge u Kotoru.


Kako je navedeno na internet portalu te udruge, Bokeljska mornarica je prema tradiciji i povijesnim indicijama osnovana 809. godine, kada su kotorski pomorci preuzeli relikvije kršćanskog sveca mučenika Tripuna i kasnije ga proglasili zaštitnikom grada.


U proteklih 12 stoljeća Bokeljska mornarica je prošla kroz mnoge transformacije – od humanitarne, preko vojne, pa sve do memorijalne organizacije, kakva je danas. Za sve to vrijeme ona se u svim svojim aktivnostima vodila geslom: “Fides et honor – Vjera i čast”.


 Ministar Vanjskih i europskih poslova Republike HRvatske Gordan Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!