Glas Hrvatske

14:00 / 16.12.2021.

Autor: Glas Hrvatske

Blagdanski koncert uz hrvatsku klapsku pjesmu u Bitoli

Blagdanski koncert u Bitoli

Blagdanski koncert u Bitoli

Foto: Matis.hr / ustupljena fotografija

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Hrvatski kulturni centar i Makedonsko-hrvatska udruga “Marko Marulić”u suradnji s Centrom kulture Bitola organizirali su 13, prosinca koncert na kojemu je nastupila ženska klapa Viole iz Drvenika i ženski pjevački zbor Gradac iz Hrvatske. Taj je koncert tradicionalni događaj koji Kulturni centar organizira svake godine na radost ljubitelja klupskog pjevanja u Makedoniji.

U sklopu manifestacije održana je i promocija zbirke pjesama “Dah smrti”, u prijevodu na hrvatski jezik, književnika i akademika Zorana Pejkovskog.


- Ovo je nastavak tradicije Hrvatskog kulturnog centra i MHD “Marko Marulić” da organizira božićno-novogodišnji koncert. Ove su godine, na naš poziv, na koncertu nastupili dalmatinska ženska klapa “Viole” i Ženski vokalni ansambl “Gradac”, koje su prema pljesku koji su dobili nakon koncerta ispunile očekivanja - rekao je Branko Maretić, predsjednik MHD-a “Marko Marulić”. Dodao je da su u publici bili Hrvati koji žive u Bitoli, ali i Bitoljčani koji poštuju hrvatsku pjesmu i kulturu. Predsjednik Marietć čestitao je svima nadolazeće blagdane te zahvalio onima koji svesrdno pomažu u organizaciji: - Ovaj koncert zaokružuje sve naše aktivnosti tijekom godine. I pokraj svih ovih otkazivanja zbog svjetske situacije s virusom, uspjeli smo ga organizirati. Na taj način stvaramo kontinuitet od više od 25 godina rada, u kojem građanima Makedonije želimo približiti klapsko pjevanje – koje je pod zaštitom UNESCO-a.


Događaju je nazočio i gradonačelnik Bitole Toni Konjanovski koji je zahvalio na pozivu i rekao da je ljubitelj klapskog pjevanja i da je sretan što se tradicija koju je Maretić uveo nastavlja. Čestitao je prisutnima nadolazeće blagdane i poručio da će Bitola i dalje biti kulturno središte u Makedoniji.


Potom je nastupila dalmatinska ženska klapa Viole i ženski vokalni ansambl Gradac. Cijeli je program bio osmišljen tako da se publika upozna sa značenjem klapske pjesme, hrvatskog jezika, dalmatinskog narječja i tradicije. Klapsko je pjevanje Unesco zaštitio kao nematerijalno kulturno dobro.


- Drugi put smo u Bitoli pa zahvaljujemo našim domaćinima jer smo zaista srdačno dočekani i nadamo se da ćemo sljedeće godine imati priliku uzvratiti gostoprimstvo. Nakon pljeska koje dobivamo kada nastupamo ovdje, vidi se da bitoljska publika uživa u našim nastupima i to nam puno znači - rekla je Tilda Franić iz ženskog zbora Gradac.


 - Okupljamo se već 20 godina, njegujemo dalmatinsku pismu, izvodimo i nove autore. U svim našim izvedbama osjeća se dalmatinski duh”. Klapa „Viole“, osnovan 2001. godine, njeguje izvornu i skladanu klapsku pjesmu. U svom dugogodišnjem djelovanju ostvarila je brojne nastupe na značajnim manifestacijama i festivalima, koncertima, priredbama i međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu - rekla je Dužanka Ivičević iz ženske klape Viole.


Ženski pjevački zbor Gradac osnovan je 2007. godine. Njegov repertoar čine klasične skladbe, duhovne i svjetovne, iz svih glazbenih razdoblja, s posebnim naglaskom na hrvatsku izvornu glazbu i domaće skladatelje. Dio njihovog dugogodišnjeg postojanja čine brojni nastupi i koncerti u zemlji i inozemstvu, više gostovanja na Hrvatskoj televiziji, turneje izvan Hrvatske i slično.


“Viole” iz Drvenika i ženski pjevački zbor “Gradac” iz istoimenog mjesta kod Makarske izvedbom nekoliko skladbi predstavile su dio hrvatske tradicije i kulture u Bitoli.


Akademik Zoran Pejkovski se u svom obraćanju osvrnuo na veliko prijateljstvo makedonskog i hrvatskog naroda, s naglaskom na dugogodišnje prakticiranje hrvatske kulture u Bitoli. Izrazio je zadovoljstvo i čast što je njegovo djelo objavljeno na hrvatskom jeziku i promovirano na tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Hrvatski kulturni centar.


Svi prisutni u dvorani dobili su božićne darove koje su donijeli i sami pripremili gosti iz Hrvatske. Nakon koncerta, u hotelu “Premijer – Centar”, održan je božićni domjenak Udruge na kojem su razmijenjeni darovi. Gosti su još jedanput uživali u nastupima.


Za kraj, gosti su publici priredili glazbeno iznenađenje pa su izveli nekoliko makedonskih pjesama, među kojima je i Jovano Jovanke, koju je publika otpjevala zajedno s gostima iz Hrvatske. Koncert je bio održan uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


(Matis.hr)

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!