Glas Hrvatske

10:47 / 02.06.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Biskupi u Srbiji nezadovoljni povratom imovine i Zakonom o rodnoj ravnopravnosti

Katolička katedrala u Noom Sadu (lijevo)

Katolička katedrala u Noom Sadu (lijevo)

Foto: Pixabay / Pixabay

Biskupi u Srbiji izrazili su u Zrenjaninu nezadovoljstvo dinamikom povrata katoličke crkvene imovine, kao i usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti jer to "ne odgovara kršćanskoj slici čovjeka", prenijeli su mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

- Nedostaje političke volje, čini se, da se problem riješi, jer nalaze se različite izlike za te stvari - izjavio je zrenjaninski biskup László Németh poslije zasjedanja Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK) u Zrenjaninu, na kojoj je bilo riječi i o povratu crkvene imovine.

Biskup je rekao da je njegova biskupija tražila povrat 800 hektara zemlje, a dobila je 300, što je "smiješno za državu, koja je najveći vlasnik zemlje, a ne može naći rješenje".

Još veće probleme ima Subotička biskupija, ukazao je tajnik te biskupije Mirko Štefković, ističući primjer jednoga predmeta u kojemu se potražuje povrat 9.200 katastarskih jutara poljoprivrednog obradivog zemljišta odnosno šuma.

- Ovaj slučaj govori o kakvim se omjerima radi. Naravno, taj je predmet odmah naišao na velike zapreke - naveo je Štefković, rekavši kako je to samo jedan u nizu predmeta iz Subotičke biskupije koja osim zemlje potražuje i značajan broj nekretnina.

Katolički biskupi u Srbiji zato su apelirali na državna tijela da se "ispravi ta nepravda prema crkvi", a na čije se rješenje čeka od 2008. kada su podneseni zahtjevi za povrat imovine.

Biskupi su na svojemu zasjedanju izrazili nezadovoljstvo usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je u Skupštini Srbije prihvaćen 20. svibnja.

- Nezadovoljni smo što se uvela razlika između roda i spola, i da se veći naglasak stavlja na rod nego na spol. To ne odgovara nikako kršćanskoj slici čovjeka - izjavio je biskup Németh, dodavši kako je to zajedničko stajalište katoličkih i pravoslavnih kršćana.

Ukazao je i da je održavanje katoličkog vjeronauka u školama Srbiji otežano zbog, kako je rekao, ušteda na račun školstva i edukacije.

- Kada imamo financijske probleme u državi, prvo se od škole oduzima a poslije od starijih ljudi. I to je ono što je tragično - naveo je biskup, i dodao da ne postoje pravne garancije očuvanja radnih mjesta za katoličke vjeroučitelje, katehete.

Zrenjaninskom biskupu Laszlu Nemetu na 38. zasjedanju Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda produžen je predsjednički mandat na još pet godina, dok je za potpredsjednika izabran barski biskup mons. Rrok Gjonlleshaj.

Biskupska konferencija djeluje od 2004. i njezini su članovi katolički biskupi Srbije, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Prema popisu stanovništva iz 2011. u Srbiji živi oko 357.000 katolika, dok ih je 2002. bilo oko 411.000.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!