Glas Hrvatske

10:44 / 02.12.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Bernadette M. Luketich-Sikaras – fraternalistica godine HBZ-a

Bernadette M. Luketich-Sikaras

Bernadette M. Luketich-Sikaras

Foto: F. Bertović / -

Bratske organizacije i udruženja u Americi svake godine biraju ili imenuju osobu godine, koja svojim dobrovoljnim radom ili kroz profesiju pridonosi napretku svoje organizacije ili udruženja, priopćeno je iz Pittsburgha (PA). Ove godine ovo visoko fraternalističko priznanje primila je Bernadette M. Luketich-Sikaras, glavna tajnica i blagajnica Hrvatske bratske zajednice u Americi. Priču o slavljenici donosi Franjo Bertović.

Hrvatska bratska zajednica u Americi vrlo je aktivna u fraternalističkim aktivnostima i organizacijama Pittsburgha, te okružja (FSGP). Pripada Pennsilvanija fraternalističkom kongresu ("Pennsylvania Fraternal Alliance") i Fraternalističkom kongresu Amerike ("American Fraternal Alliance"). Pri svečanoj dodjele ovog priznanja, na banketu se našlo 23 zastupnika ovog udruženja i veleposlanik RH Pjer Šimunović iz Washingtona DC, da bi odali počast slavljenici Bernadette M. Luketich-Sikaras.


Bernadette je rođena fraternalistica, tako da je ovo visoko bratsko priznanje došlo u prave ruke, na ponos Hrvatske bratske zajednice i obitelji Luketich. Kći je pokojnog, legendarnog i dugogodišnjeg predsjednika HBZ-a Bernarda i Marthe Luketich, a već  se od malih nogu susreće s dobrovoljnim radom i odricanjima, da bi se pomoglo drugima, tamburaškom baštinom i hrvatskim tradicijskom običajima, da bi se sačuvali i razvijali korijene hrvatskih predaka. Dan je uvijek tekao jednako: buđenjem, odlaskom u crkvu i svetom misom, posjetom i svirkom u hrvatskim domovima i okupljanjima, ljetnim zabavama i školi učenja i sviranja glazbenih instrumenata. A, Bernadette je naučila svirati sve žičane instrumente.

Bernadette M. Luketich-Sikaras

Bernadette M. Luketich-Sikaras

Foto: snimka zaslona / cfu.org

Već u djetinjstvu sa svojom sestrom Marlene svira u djevojačkom TS "Bećarice" i piljeni pozornosti publike. Odličnoga je glasa i pravi virtuoz na prim tamburici. Svi Luketići nose u sebi osjećaj dobrotvornosti, duševnog zadovoljstva kad mogu pomoći drugima i, izuzetnu radost kad dovrše jedan od mnogobrojnih humanitarnih pothvata. To su i niti fraternalizma ili bratskog sistema koji je vezao i umrežuje naše Hrvate u iseljeništvu i domovini.


Na svečanom banketu i uručenju priznanja nazočili su mnogobrojni članovi odsjeka 354 "St. Gerorge" HBZ-a kojem Bernadette pripada i na čijem se čelu nalazi kao odsječna predsjednica. To je ujedno i najmnogoljudniji odsjek u redovima Hrvatske bratske zajednice. Broji preko dvije tisuće i dvjesto članova, a u njegovom se sastavu nalaze i dva ugledna tamburaška zbora: St. George omladinski i odrasli tamburaški ansambl. Sve tri državne himne (američku, kanadsku i hrvatsku) otpjevao je Dario Barišić, uz pratnju St. George tamburice uz glazbenu pratnju orkestra "Zabava" pod ravnanjem Franka Božićevića.


I dok ovo pišem, Bernadette je u posjetu Republici Hrvatskoj, glavnom gradu Zagrebu, predsjedniku vlade RH Andreju Plenkoviću, Hrvatskoj matici iseljenika, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i državnom tajniku Zvonku Milasu, odsjeku HBZ-a 2001 "Frankopan" u Ogulinu i odsjeku 2002 "Osijek" HBZ-a u Osijeku.


(Tekst: Franjo Bertović)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!