Glas Hrvatske

06:00 / 24.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Bečko Novo Mjesto: Otkriven spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu

Spomenik Zrinskom i Frankopanu

Spomenik Zrinskom i Frankopanu

Foto: snimka zaslona / facebook

U Bečkom Novom Mjestu  otkriven je spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu koji je Zrinska garda podigla 2019. godine. Autor spomenika je čakovečki kipar Mihael Štebih, a zbog mjera ograničenja radi koronavirusa do sada nije bilo moguće organizirati ovu svečanost. 

Svečanost, koja je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Republici Austriji, Hrvatskim kulturnim društvom u Gradišću i Gradom Bečko Novo Mjesto započela je intonacijom hrvatske i austrijske himne. Prigodne govore održali su Dražen Berkopić, dopredsjednik Zrinske garde Čakovec, Stanko Horvath, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću koje je financijski pomoglo postavljanje spomenika, Rainer Spenger, dogradonačelnik Bečkog Novog Mjesta, Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca, Matija Posavec, međimurski župan, Daniel Glunčić, hrvatski veleposlanik u Austriji i izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova  i Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.


Nakon otkrivanja spomenika u mjesnoj katedrali  održana je misa zadušnica koju je predvodio prečasni Antun Hoblaj.


Time se obilježava i spomendan na 30. travnja 1671. kada su upravo na tome mjestu Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni. Oni su simbol žrtve za pravdu i slobodu hrvatskog naroda. Spomenik su prije tri godine postavili čakovečka Zrinska garda i Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću. Iako je svečano trebao biti otkriven prošle godine na 350. obljetnicu pogibije, to zbog pandemije i strogih epidemioloških mjera u Austriji nije bilo moguće.


Nakon montiranog sudskog procesa i osude na smrt u Bečkom Novigradu 30. 4. 1671. pogubljeni su hrvatski ban Petar Zrinski i hrvatski plemić, vojskovođa i pjesnik Krsto Frankopan. Pobunili su se protiv centralizma i apsolutizma tadašnjeg hrvatsko-ugarskog kralja Leopolda I. i Habsburgovaca, te su se zalagali za poštivanje prava i obveza koje je bečki dvor imao prema hrvatskom narodu. U spomen 351. godišnjice ovog tragičnog događaja, čiji se nadnevak smrti odlukom Hrvatskog sabora na nacionalnoj razini obilježava kao spomendan Dan Zrinskog i Frankopana, a 30. 4. slavi se i kao dan Međimurske županije, Zrinska garda Čakovec organizira više programa.

Na sam spomendan 30. travnja 2022. ponovno će se održati smotra povijesnih postrojbi iz Hrvatske, susjedne Mađarske te pripadnika Hrvatske vojske i branitelja. Uz Zrinsku gardu sudjelovat će još 19 postrojbi. Program započinje mimohodom središtem grada u 9,30 sati, a u 10,00 sati će u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslaviti varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Zatim slijedi mimohod do Trga Republike gdje će biti postrojavanje i prijavak županu. Završni dio programa sa polaganjem vijenaca, govorima i glazbenim dijelom bit će u 12,00 sati kod spomenika Oproštaj u dvorištu Zrinskoga grada.


U zgradi Scheier, 30. 4. 2022., bit će otvorena izložba pod nazivom "Zrinsko Međimurje" gdje će djela inspirirana Zrinskima izložiti Mihael Štebih, akademski kipar iz Čakovca, ujedno i član Zrinske garde od njezinog osnivanja. 


Zbog visokog stupnja oštećenosti konstrukcije Zagrebačke katedrale i neposrednih opasnosti kojima bi se izložilo ljudske živote, a u skladu sa stručnim mišljenjem mjerodavnih građevinskih službi, Nadbiskupski duhovni stol nije dao dopusnicu za polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitvu kod bista Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, kao što je bilo prošle godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!