Glas Hrvatske

08:00 / 14.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Baškutskim prelom otvorene pokladne zabave

Baškutsko prelo

Baškutsko prelo

Foto: Hrvatski glasnik / snimka zaslona

U organizaciji Kulturne udruge bunjevačkih Hrvata u subotu, 8. siječnja u Baškutu je održano prvo Bunjevačko prelo bačkih Hrvata. 

Na tradicionalnoj i najvažnijoj godišnjoj priredbi baškutskih Hrvata-Bunjevaca zbog pandemije koronavirusa ove godine okupilo se nešto manje, oko 150 gostiju iz Baškuta, Baje i okolnih naselja. Nakon najpoznatije preljske pjesme i prepoznatljivih stihova "Kolo igra, tamburica svira" okupljene je na hrvatskom jeziku srdačno pozdravila predsjednica Udruge Ildikó Papp, a na mađarskom jeziku načelnik sela Zoltán Alszegi koji je već po tradiciji otvorio ovogodišnje prelo.


Da se ono u Baškutu očuvalo do danas najzaslužniji su pokojni učitelj tambure Joso Ribar i Tereza Zorić Papp kojoj je baškutski načelnik zahvalio buketom cvijeća. Za dobro raspoloženje ove godine pobrinuo se dušnočki orkestar "Zabavna industrija" pa je zabava potrajala do sitnih sati. Niz bačkih prela i pokladnih zabava nastavit će se 15. siječnja u Čavolju, a završiti 5. ožujka tradicionalnim muškim prelom u Gari.


(Stipan Balatinac / Hrvatski glasnik / MCC)

Baškutsko prelo

Baškutsko prelo

Foto: Hrvatski glasnik / snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!