Glas Hrvatske

12:17 / 14.06.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Bandaš i bandašica 111. Dužijance

Bandaši Dužijance 2021.

Bandaši Dužijance 2021.

Foto: Matis.hr/ustupljena fotografija / HRT

U nedjelju 13. lipnja Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo" održao je manifestacija "Djeca u Dužijanci" na kojoj su predstavljani ovogodišnji bandaši - Kristina Matković i Daniel Kujundžić koji su tom prigodom predvodili žetvenu zahvalnicu djece.

Ovogodišnja bandašica Kristina Matković završila je osnovnu školu Matko Vuković na hrvatskom jeziku. Godine 2010. je bila mala bandašica. Završila je srednju glazbenu školu u Subotici – smjer klavir. Trenutno studira teoriju glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Član je katedralnog zbora Albe Vidaković. Folklorom se bavi više od 10 godina, a od prošle se godine i u Zagrebu uključila u FA “Zagreb-Markovac”.

Bandaš Daniel Kujundžić također je završio osnovnu školu Matko Vuković na hrvatskom jeziku, kao i subotičku gimnaziju, a sada studira biologiju na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Dugogodišnji je ministrant u subotičkoj župi Isusovog Uskrsnuća. U Osijeku se uključio na vjeronauk u zajednici Duhos. Do srednje škole je svirao tamburicu. Kao srednjoškolac se uključio u folklor Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Četiri godine se uspješno bavi folklorom. Župljanin je župe Isusova uskrsnuća. 

Mons. Stjepan Beretić predstavio je bandaški par, Daniela Kujundžića i Kristinu Matković, na Tijelovo, 3. lipnja, u subotičkoj katedrali. 

(Matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!