Glas Hrvatske

22:08 / 12.11.2021.

Autor: Snježana Herek

Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i sport proslavila 30. obljetnicu postojanja

Plaketa

Plaketa

Foto: Snježana Herek / Snježana Herek

Svečanom akademijom i podjelom priznanja, te zabavno-glazbenim programom, plesom i tombolom pod nazivom "Hrvatska večer", Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i sport obilježila je 30. godišnjicu rada i postojanja u austrijskom glavnom gradu.

Proslavi je uz više od 270 gostiju i uzvanika nazočila i opunomoćena ministrica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Sanja Javor i voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču fra Josip Koren.


Na samom početku svečanosti, koja je započela hrvatskom himnom, pozdravne riječi okupljenima uputio je predsjednik AHZ Beč Zlatko Šljivić Gale i predsjednica za kulturu Zajednice Jadranka Vincek, koja je vodila kroz višesatni program. I Šljivić Gale i Vincek su u svojim prigodnim obraćanjima zahvalili gostima, koji su usprkos trenutačnoj ozbiljnoj situaciji s pandemijom koronavirusa došli u tako velikom broju. 

Predsjednica za kulturu AHZ-a Jadranka Vincek i opunomoćena ministrica Sanja Javor

Predsjednica za kulturu AHZ-a Jadranka Vincek i opunomoćena ministrica Sanja Javor

Foto: Snježana Herek / Snježana Herek

Predsjednik AHZ-a Šljivić Gale se potom osvrnuo na 30-godišnju povijest Zajednice, istaknuvši sve dosadašnje predsjednike od 22. lipnja 1990. godine kada je Zajednica osnovana do danas. Među njima i Miroslava Piplicu koji je jedini bio čak 13 godina na čelu AHZ-a, te mag. Marka Iljića, jednog od trojice prvih predsjednika.


- Do sada je Udruga radila u raznim uvjetima, promovirala kulturu i sport. Bilo je uspona i padova, ali opstala je 30 godina i nastavlja dalje sa svojim radom", rekao je Šljivić Gale. "AHZ je osnovana na inicijativu hrvatskih domoljuba i entuzijasta s ciljem da djeluju i pomognu svom narodu - istaknula je predsjednica za kulturu Zajednice Vincek.


Uputivši pregršt pohvala čelništvu i članovima Austrijsko-hrvatske zajednice povodom njenog 30. rođendana "na očuvanju hrvatske tradicije, jezika, pjesmi i kulture", Sanja Javor im je poručila: "Nastavite tako i dalje. U ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji iskrene i velike čestitke. Hvala vam!"

Fra Josip Koren i predsjednik AHZ Šljivić

Fra Josip Koren i predsjednik AHZ Šljivić

Foto: Snježana Herek / Snježana Herek

U svom prigodnom obraćanju nazočnima, voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču fra Koren je istaknuo kako je Hrvatska katolička misija dvostruko starija od Zajednice. "Ima već 60 odnosno 61 godina kako je osnovana. I nas je spasila vjera u Boga i hrvatska sloga, pa tako želim i Austrijsko-hrvatskoj zajednici, i svima vama koji ste danas ovdje, više sloge i vjere u Boga", zaključio je fra Koren.

Zadovoljna publika u Beču

Zadovoljna publika u Beču

Foto: Snježana Herek / Snježana Herek

U sklopu svečanosti zaslužnim članovima predsjedništva AHZ-a, Udrugama i počasnim gostima podijeljeno je oko 25 plaketa u znak zahvale za dugogodišnju uspješnu suradnju s Zajednicom. U zabavnom dijelu programa glavni glazbeni gosti "Hrvatske večeri" bili su Duo Domižana iz Dubrovnika, koji su oduševili nazočnu publiku, koja je pjevala i plesala do kasno u noć. Svojim atraktivnim i za publiku izuzetno privlačnim glazbeno-plesnim nastupima svečanost su uveličali i KUD Busovača i KUD Bosanska Posavina iz Beča.

KUD Busovača

KUD Busovača

Foto: Snježana Herek / Snježana Herek

- Veoma mi je drago i sretna sam što smo usprkos koroni i mnogim zabranama uspjeli organizirati ovu proslavu. Naše novo rukovodstvo trudi se održati našu tradiciju i kulturu. Želja nam je da nam se pridruže novi članovi, da se okupi što više mladih, da dođu sa svojim idejama i da zajedno gradimo našu budućnost - rekla je predsjednica za kulturu AHZ-a Jadranka Vincek koja je najavila niz novih projekata na kojima Zajednica radi, a prvi od njih je Hrvatski bal 26.veljače 2022. godine, ako to dozvole epidemiološki uvjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!