Glas Hrvatske

09:39 / 03.11.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Amerikanci proglasili 10. studeni "Danom Kreše Mikulića"

Krešo Mikulić zahvaljuje na priznanju

Krešo Mikulić zahvaljuje na priznanju

Foto: snimka zaslona / youtube

Krešo Mikulić, poznati inženjer i vlasnik vinarije u Cincinnatiju, od Grada Coleraina, u američkoj saveznoj državi Ohio, dobio je posebno priznanje. Tako će 10. studeni 2021. biti obilježen kao njegov dan – “Dan Kreše Mikulića”.

Krešo Mikulić je rođen 13. rujna 1934. godine u Mamićima u Hercegovini, u kolibi bez struje i vode, prekrivenoj slamom. U Sjedinjene Američke Države stigao je 1969. Najprije u Chicago, a zatim u Cincinnati, gdje je 80-ih zasadio vinograd i otvorio restoran.


- Zahvalni su mi iz Grada što nisam otišao u Kaliforniju pa je jedna kompanija zbog mene u Cincinnatiju otvorila tvornicu. Vjerujem da ovo priznanje može biti poticaj mladim ljudima koji žele uspjeti u svijetu - rekao je Krešo, istaknuvši kako je zgradu u kojoj je primio proklamaciju projektirao Hrvat te da će svoj dan proslaviti u krugu obitelji i prijatelja.

Priznanje Kreši Mikuliću

Priznanje Kreši Mikuliću

Foto: snimka zaslona / dijaspora.hr

U nastavku donosimo sadržaj iz proklamacije o proglašenju 10. studenog 2021. "Danom Kreše Mikulića":


- Krešo Mikulić, vlasnik vinarije i restorana Vinoklet, pretvorio je 11 hektara grada Coleraina u izvanredno, zadivljujuće odredište i jedinu vinariju u okrugu Hamilton, dom 12 nagrađivanih vina


- Krešo, inženjer elektrotehnike koji je imao prestižnu karijeru u komunističkoj Jugoslaviji, prebjegao je u Sjedinjene Američke Države jer snažno cijeni građansku slobodu i priliku za bolji život 


- Krešo je briljantan inženjer koji je dao izniman doprinos američkoj zrakoplovnoj industriji dok je radio kao glavni dizajner GE podružnice sa sjedištem u Cincinnatiju, projektirajući vrlo komplicirane sustave za vojne zrakoplove, uključujući B-1 bombarder i Black Hawk helikopter


- Krešo, kao 87-godišnjak i aktivan skijaš, koji je nedavno skijao na zahtjevnim stazama "Double Black Diamond" u Utahu, svakodnevno nadahnjuje ljude oko sebe svojom strašću za životom i pozitivnim duhom koji pretvara nemoguće u moguće


- Krešo je velikodušan i ljubazan domaćin u svojoj vinariji. Uvijek nastoji da se ljudi osjećaju kao kod kuće i smatra da je važno pokazati ljubaznost prema svojoj obitelji, brojnim prijateljima i susjedima.

 

"Zahvaljujemo Kreši na njegovoj kontinuiranoj podršci i doprinosu zajednici Colerain kroz njegove bezbrojne darove i geste ljubavi i podrške. Zbog toga proglašavamo 10. studeni 2021. njegovim danom", napisali su iz Grada Coleraina.

Krešo Mikulić u svom vinogradu

Krešo Mikulić u svom vinogradu

Foto: snimka zaslona / youtube

Restoran Vinoklet nudi 500 sjedećih mjesta i jedno je od omiljenih mjesta u toj saveznoj američkoj državi. Vinogradi vinarije "Vinoklet" prostiru se na 25 hektara zemljišta i imaju 15 tisuća trsova, a godišnje proizvede oko 250 tisuća litara vina. Njihove butelje prodaju se u stotinama trgovina diljem Ohija, a dobile su isto toliko raznih nagrada i priznanja. 


Svake godine u rujnu Krešo organizira Festival umjetnosti i vina koji tijekom tri dana programa posjeti i 15 tisuća ljudi. A na vitalnog 87-godišnjaka ponosna je i cijela obitelj.


- Uvijek sam bila nadahnuta njegovim duhom "to mogu učiniti" i kako je uspijevao u mnogim svojim pothvatima. On je i velikodušna osoba te daje sve od sebe da se netko osjeća kao kod kuće. Hvala Gradu Colerainu i njegovirm povjerenicima na ovoj nevjerojatnoj časti! Tako smo ponosni što smo dio ove zajednice - napisala je na LinkedInu Krešina kći Andrea Mikulić Jandriček.


(dijaspora.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!