Glas Hrvatske

11:44 / 21.09.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Američka Klinika Cleveland pomaže sisačkoj bolnici

Ognjen Bagatin, dr. Mario Škugor i dr. Tomislav Dujmenović

Ognjen Bagatin, dr. Mario Škugor i dr. Tomislav Dujmenović

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Sisačka Opća bolnica "Dr. Ivo Pedišić", u kojoj je u tijeku sanacija u potresu teško oštećenih zgrada, uspostavila je dugoročnu suradnju s uglednom američkom Klinikom Cleveland. Tim povodom jučer su u Sisku razgovarali endokrinolog s te američke klinike Mario Škugor i ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović sa suradnicima.

Mario Škugor, koji je i direktor za edukaciju u Klinici Cleveland, rekao je da su njihovi zaposlenici koji su podrijetlom iz Hrvatske odmah nakon potresa organizirali pomoć stradalom području. Osim donacijama dvaju ultrazvučnih uređaja - jednog za ginekologiju i drugog za radiologiju, koji je upravo stigao u Hrvatsku, prihvatili su i sisačke liječnike i medicinske sestre na praksu i usavršavanje.


Škugor je napomenuo kako i glavni izvršni direktor Klinike Cleveland Tomislav Mihaljević, koji je također hrvatskog podrijetla, ima mnogo razumijevanja za humanitarnu pomoć za područje pogođeno potresom te mu je praktički dao "slobodne ruke" u definiranju svih oblika pomoći.


Ravnatelj Opće bolnice Tomislav Dujmenović goste je upoznao sa štetom nastalom u potresu te s planovima obnove.


- Već smo učinili prve korake, dio bolnice smo osposobili i danas već imamo oko 190 kreveta. Nema sumnje da ćemo bolnicu obnoviti, što će trajati godinama, ali nam je vrlo važno da se bolnica dalje razvija i da za to vrijeme zadržimo naše liječnike i drugo medicinsko osoblje. Zbog toga nam je suradnja s Klinikom Cleveland vrlo važna - rekao je Dujmenović.


Istaknuo je kako se već tom donacijom znatno poboljšala dijagnostička obrada bolesnika te kako vjeruje da će sisački liječnici nakon dodatne edukacije u SAD-u dio novih znanja moći primijeniti i u sisačkoj bolnici. 


Velike zasluge za uspostavu kontakta dviju zdravstvenih ustanova ima udruga "Pomaganje je uvijek IN", čiji je predsjednik Ognjen Bagatin pritom osobno posredovao. On je podsjetio kako je doktor Škugor pri odlasku u Hrvatsku prikupio i novčanu pomoć kojom je, osim donacija i edukacije sisačkih liječnika, dodatno povećana vrijednost ove humanitarne akcije. Zahvalio je i hrvatskom iseljeništvu u SAD-u na dosadašnjoj pomoći stradalima, a objavio je i koji će liječnici prvi krenuti na edukaciju u SAD.


(HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!