Glas Hrvatske

09:31 / 07.11.2021.

Autor: Silvio Stilinović

Hrvati u Bitoli i kulturom čuvaju identitet

Obilježavanje Dana Hrvatskog sabora u Bitoli.

Obilježavanje Dana Hrvatskog sabora u Bitoli.

Foto: HMI / HRT

U Republici Sjevernoj Makedoniji ne živi puno Hrvata, no zanimljivo je kako im broj nakon svakog popisa stanovništva raste. Godine 1994. bilo ih je oko 2200, popis iz 2002. godine bilježi oko 2700 Hrvata, a podatci iz ovogodišnjeg, najnovijeg popisa stanovništva, još se čekaju. Jedna od najvećih hrvatskih zajednica u toj zemlji je u Bitoli.

U gradu Bitoli, s oko 85.000 stanovnika, hrvatska zajednica je mala, ali vrlo cijenjena. Prema neslužbenim podacima, u gradu živi oko 500 Hrvata, a u tijeku je novi popis stanovništva.


- Prezentiramo bogatstvo hrvatske kulture, tradicije i nacionalnog identiteta. Mi smo čuvari, na neki način, tog nacionalnog bogatstva i identiteta. Ujedno smo i poveznica sa našom matičnom domovinom Hrvatskom – kazao je dr. sc. Branko Maretić, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra "Marko Marulić", Bitola.


Nikola je iz mješovitog braka. Obitelj je prije 30 godina došla s Murtera.


- Ja sam bio u Murteru već 4 ili 5 puta. I tako radujem se što obilježavamo svaki događaj u sklopu hrvatske republike tu u Bitoli – govori Nikola Nikolče Mitričevski iz Hrvatskog kulturnog centra "Marko Marulić" u Bitoli.


Nikola je dizajner i nikada se, zbog činjenice da je Hrvat i da uči hrvatski jezik, nije osjećao manje vrijednim.


- Nismo manje vrijedni, ne možemo ni biti. Makedonija je bila 500 godina pod Turcima, tako da smo navikli biti pod tuđom vlašću. Zato nemamo nikakvih predrasuda prema tome je li netko iz Hrvatske ili iz neke druge zemlje. Ne osjećam da me itko ignorira – dodaje Nikola Mitričevski.


U Hrvatskom kulturnom centru "Marko Marulić", obilježavaju svaki važniji datum iz hrvatske povijesti. Dan Hrvatskog sabora obilježen je gostovanjem Satiričkog kazališta iz Slavonskoga Broda.


- Moram se zahvaliti večeras i Vama s Vašom predstavom, "Bespomoćna stvorenja" od Čehova. Zaista ste izvrsni. I svaka Vam čast. Uvijek vas s radošću očekujemo i vjerujem da će se ova naša kulturna suradnja i dalje razvijati – kazao je dr. sc. Branko Maretić.


Kazališne veze između Hrvatske i Sjeverne Makedonije iznimno su čvrste. Dramaturg, akademik Zoran Pejkovski autor je monografije pod nazivom Hrvatski kazališni glumci i redatelji koji su radili u Makedoniji od 1913. do 1941. godine.


- Hrvatsko kazalište za nas ima posebno značenje. Kada u Makedoniji nije bilo kazališta, kada nije bilo snage napraviti vlastitu scenu, dolazili su hrvatski glumci, već profilirani u svojoj profesiji i osnivali su kazališta. Podučavali su Makedonce o kazalištu – rekao je akademik Zoran Pejkovski iz Ohrida.


- Osobno mi je drago što sudjelujete u slavljeničkom mjesecu. Naš Centar za kulturu obilježava 41godinu djelovanja. Ovo gostovanje, još je jedna potvrda da je Centar za kulturu u Bitoli mjesto za umjetnike iz cijeloga svijeta – dodala je intendantica Makedonskog narodnog kazališta i Centra za kulturu u Bitoli, Maja Andonovska Ilijevski.


Hrvati u Sjevernoj Makedoniji poručuju kako su u toj zemlji našli novi dom i prihvatili novu kulturu, ali identitet i osjećaje prema matičnoj domovini nisu izgubili.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!