Glas Hrvatske

12:44 / 02.07.2022.

Autor:

54. Omladinski tamburaški festival Kulturne federacije HBZ-a

Najava Festivala

Najava Festivala

Foto: HBZ/Pixabay / ustupljena fotografija/kolaž

Trinaest kulturno umjetničkih društava iz SAD-a i Kanade predstavljaju se na festivalskoj pozornici Hotela Marriott Waterfront u Baltimoreu gdje izvode svoje programe.

Nakon jednogodišnje stanke zbog pandemijskih ograničenja – sastajanja i kretanja, ponovno se oglašavaju zvuci tamburice i pojavljuju lepršave narodne nošnje iz mnogih krajeva Lijepe Naše na pozornici u Baltimoreu. 


Omladinska kulturna federacija Hrvatske bratske zajednice utemeljena je 1967. godine, a prvi omladinski i tamburaški festival održan je u Des Plainesu, u Illinoisu. Festivalske priredbe se svake godine sele iz jednog grada u drugi, gdje se obično nalaze veće područne ili mjesne hrvatske zajednice. To vole djeca i roditelji ansambala, jer se upoznaju s drugim hrvatskim zajednicama, stvaraju nova prijateljstva i promiču kulturnu baštinu i tradicijske običaje Hrvata. Kroz pedeset i četiri godine umrežen je u to kulturno slavlje gotovo cijeli sjevernoamerički kontinent, uključujući i Zagreb, u domovini Hrvatskoj.


Trinaest kulturno umjetničkih društava iz SAD-a i Kanade na festivalskoj su pozornici Hotela Marriott Waterfront gdje izvode svoje dobro pripremljene programe za dvodnevni festival. U omladinskim zborovima nastupaju djeca od 3 do 19 godina starosti. Predivno je vidjeti tu američku i kanadsku mladost, hrvatskog podrijetla, kako u svojim rukama drže tamburicu, sviraju, plešu i pjevaju pjesme svojih pradjedova, koji se doseliše ovdje, prije više od jednog stoljeća.


(Franjo Bertović)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!