Glas Hrvatske

10:56 / 20.12.2019.

Autor: Branimir Njikoš

50 godina HKM Hamburg

Foto: screenshot/HKM Hamburg

Foto: screenshot/HKM Hamburg

Foto: - / -

U potrazi za boljim životom mnogi su iz Hrvatske otišli u Njemačku. U Hamburgu se ovih dana slavi 50 godina Hrvatske katoličke misije. Svećenici i časne sestre dominikanke već desetljećima pomažu doseljenicima, a mnogobrojne udruge mladih - čuvaju jezik i kulturu.

Hamburg je i danas daleko od Hrvatske, a prije 120 ili pak 50 godina danima se putovalo do luke Altona. Pa zatim na rad u Ameriku. Tako su otišle stotine tisuća Hrvata. Čuvajte jezik i vjeru, poruka je kojom Hrvatska katolička misija u Hamburgu slavi 50 godina. Misija okuplja oko 10.000 Hrvata, novih i starih doseljenika.

"Čuvajte svoj identitet", govore im u katedralnoj crkvi Sv. Marije pater Frano Prcela, časna majka dominikanki Jakica Vuco, konzul Kristijan Tušek, voditelj Dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić i drugi. Potpora Napretku, Croatiji i društvima koja okupljaju djecu i mlade, kako ne bi zaboravili jezik.

Foto: screenshot/Globalna Hrvatska

Foto: screenshot/Globalna Hrvatska

Foto: - / -

Na jednoj šetnici poviše Altone spomenik je kiparice Ljubice Matulec, likovi ljudi koji preko oceana odlaze tražiti posao i novi život. Spomenik su dvaput podizali i čuvaju ga Hrvati iz Hamburga i hrvatska država.

Odavde su djedovi i pradjedovi mnogih naših gledatelja odlazili brodovima u Ameriku. Zbog ugarskih nameta karta iz Altone bila je dvostruko jeftinija, nego kad se putovalo iz Rijeke. Za brod do New Yorka trebalo je izdvojiti oko 24 grama zlata. Mnogi su i ostajali na sjeveru Njemačke, gdje se zarađivalo više nego na jugu. Katolička misija kasnije, desetljećima, brinula se za dodir iseljenika s katoličkom vjerom i domovinom. 

Autor: Jozo Čurić 

Reportažu iz Hamburga pogledajte u emisiji Globalna Hrvatska, koja se emitirala od 2. minute. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!