Glas Hrvatske

08:26 / 02.11.2021.

Autor: Klara Špančić

5. sjednica MMO-a za zaštitu nacionalnih manjina između Hrvatske i Sjeverne Makedonije

 4. sjednica MMO-a za zaštitu nacionalnih manjina između RH i RSM

4. sjednica MMO-a za zaštitu nacionalnih manjina između RH i RSM

Foto: SDUHIRH / -

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a makedonsko izaslanstvo predvodit će Fatmire Isaki, zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i predsjedateljica makedonskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.


Danas će se u Skopju održati Peta sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije.


Na 5. sjednici raspravljat će se o obostranoj zaštiti manjina i aktualnim pitanjima položaja hrvatske odnosno makedonske manjine, koje žive u dvjema državama. 


Razmatrat će se i provedba preporuka koje je Odbor donio na prethodnoj, Četvrtoj sjednici, koja je održana 8. srpnja 2019. u Zagrebu.


Prije dvije godine, po završetku sjednice održane u Zagrebu, usklađeni su Zapisnici na hrvatskom i makedonskom jeziku. Supredsjedatelji Zvonko Milas i Edmond Ademi potpisali su Zapisnik kojega su obje strane dostavile svojim vladama, a koji je bio svojevrsni instrument za daljnje unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina te dodatno poboljšanje sveukupnog razvoja suradnje između dviju država.  


Podsjetimo, državni tajnik Milas, u ožujku ove godine, boravio je u radnom posjetu u Republici Sjevernoj Makedoniji. Ondje se susreo sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i supredsjedateljicom Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije, gospođom Fatmirom Isaki. Na sastanku se razgovaralo o nastavku suradnje kojom se promiču manjinska prava, kao i o dodatnom unaprjeđenju odlične bilateralne suradnje.


Tijekom boravka u Skopju državni tajnik Milas održao je sastanak s predsjednicom ZHRM Nevenkom Kostovskom i članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Nenadom Živkovićem. Susreo se i s mons. dr. sc. Kirom Stojanovom, biskupom Skopske biskupije te održao sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga iz cijele Sjeverne Makedonije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!