Glas Hrvatske

08:08 / 01.12.2021.

Autor: Branimir Njikoš

30. obljetnica utemeljenja Saveza Hrvata u Mađarskoj

Hrvatsko kazalište Pečuh

Hrvatsko kazalište Pečuh

Foto: snimka zaslona / matis.hr

U organizaciji Udruge Savez Hrvata u Mađarskoj, u Pečuhu je 27. studenog svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja Saveza Hrvata u Mađarskoj. 

Program je započeo svetom misom zadušnicom koju je u Franjevačkoj crkvi predvodio vl. Gabriel Barić, a u sklopu mise posvećena je i zastava Saveza te odana počast svim žrtvama Domovinskog rata. Program je nastavljen svečanom priredbom u Hrvatskom kazalištu Pečuh kojoj su nazočili brojni uzvanici i gosti iz Mađarske i Hrvatske, osnivači Saveza te sadašnji članovi.

Posvećenje zastave Saveza

Posvećenje zastave Saveza

Foto: snimka zaslona / facebook

Nazočnima su se obratili veleposlanik Republike Hrvatske Mladen Andrlić, generalni konzul Drago Horvat, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Republike Hrvatske Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, glasnogovornik Hrvata u Mađarskom parlamentu i član Predsjedništva Saveza Hrvata u Mađarskoj za podravsku regiju Jozo Solga, članica Predsjedništva Saveza Angela Šokac Marković te zamjenik predsjednika Saveza Arnold Barić.


O utemeljenju Saveza i njegovom  današnjem položaju govorili su Joso Ostrogonac, Jozo Solga i Angela Šokac Marković, a o burnim vremenima kada je 1990. rasformiran Demokratski savez južnih Slavena, organizacija koja je svojim radom pokrivala sve južnoslavenske narode u Mađarskoj, govorili su sudionici toga vremena Ernest Barić, Đuro Vidmarović (danas član Upravnog vijeća Hrvatske matice iseljenika) te Dinko Šokčević.


Na kraju svečanosti zamjenik ravnatelja HMI-ja Ivan Tepeš uručio je prigodne darove vodstvu Saveza zaželjevši još puno uspjeha u radu.


(Izvor: matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!