Glas Hrvatske

13:20 / 22.09.2021.

Autor:

28. godišnja skupština Nacionalne kulturne federacije američkih Hrvata

28. godišnja skupština Nacionalne kulturne federacije američkih Hrvata

28. godišnja skupština Nacionalne kulturne federacije američkih Hrvata

Foto: Franjo Bertović / osobna arhiva

Prošlog vikenda u Philadelphiji je održana 28. godišnja skupština Nacionalne kulturne federacije američkih Hrvata. 

Nakon dužeg razdoblja obilježenog pandemijom koronavirusa, odaziv delegata i zastupnika pojedinih organizacija koje se nalaze u sastavu NFCACF nadmašio je očekivanja. Skupštini je prisustvovalo 29 delegata i to osobno 24 i putem video-zooma još 5 a, između ostalih četiri nacionalna predsjednika - Hrvatske bratske zajednice u Americi Edward W. Pazo; Hrvatsko-američke akademije John Kraljić; Američko udruženje hrvatskih profesionalaca dr. Stjepan Pavletić; i predsjednik NFCACF Steve Rukavina. Delegati su zastupiai deset različitih društvenih organizacija što daje sjajnu sliku i poruku o zajedništvu i slozi američkih Hrvata.


Ova krovna organizacija, usprkos spomenutom virusu, bila je vrlo aktivna po mnogim pitanjima koja su se odnosila na naš hrvatski narod u Americi a, posebno u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. U uvodnom izlaganju o stanju NFCACF, predsjednik Steve Rukavina nabrojao je nekoliko važnih projekata koji su usko vezani za Capitol Hill - novčanu pomoć sudionicima nedavno održanih Specijalnih olimpijskih igara Hrvatske, donaciju umjetnina Nacionalnom muzeju u Zagrebu i mnogo drugih predloženih ili već u postupku.


Lijep govor održao je, i pozdravio vodstvo i delegate, hrvatski veleposlanik u Washingtonu DC Pjer Šimunović. Usprkos njegovoj prezauzetosti s zasjedanjem 76. Opće skupštine Ujedinjenih naroda i dočeka hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlić Radmana te državne delegacije, doputovao je u Philadelphiu. Informirao nas je o aktivnostima veleposlanstva, posebno glede gospodarske suradnje između Hrvatske i Amerike ali i o drugim političkim zbivanjima ovdje, kod kuće te Bosni i Hercegovini. Burnim pljeskom je dočekan i ispraćen.


Svoja godišnja izvješća podnijelii su čelnici odbora koji skrbe o poslovanju Organizacije: Andrea Novak-Neumann, John Kraljić, Anna Maria Sičenica, Vedran Nazor, Mark Plavetić, Biljana Lovrinović-Abel, dr. Dinko Podrug, Marko Kirn i Eric Gregrich. Sva izvješća su bila zanimljiva i vrlo pozitivna, pa su kao takva i jednoglasno prihvaćena. Jedno zapaženije i interesantnije izvješće je bilo, o novom grbu organizacije i izrade web stranica, što bi trebao biti moderniji i funkcionalniji zaokret u Federaciji.


Joe Foley i njegova tvrtka Foley & Company za federalne i vanjske poslove, koja brine o Hrvatskom kokosu u Američkom kongresu, podnio je pisano izvješće u kojem su nabrojene mnoge važne aktivnosti i odluke, kao što je Program o ukidanju vize za građane iz Hrvatske, o dvostrukom oporezivanju (Double Tax Treaty), o proslavi 30. godišnjice nezavisnosti RH i još neke. Dvije trenutno najvažnije odluke su ukidanje vize do konca godine i pokrenuta rasprava o dvostrukom oporezivanju.


Nakon kandidature i izbora novog vodstva Federacije, NFCACF će i dalje voditi isti odbornici na čelu s predsjednikom Steveom Rukavinom. Radi obujma posla u blagajničkom poslovanju i tajničkim poslovima izabrani su pomoćnici Adam Radman i Mark Plavetić, što su svi pljeskom pozdravili jer pripadaju skupini mladeži, što je veliki poticaj za rad i budućnost ove organizacije.


Nakon radnog dijela, lijepe govore s govornice i putem „zoom“ održali su Edward W. Pazo predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi, Boris Vilić predsjednik fonda Američkog udruženja hrvatskih profesionalaca, Luka Mišetić ugledni odvjetnik iz New Yorka i branitelj generala Ante Gotovine u Haagu, europarlamentarka Željana Zovko, dr. Gordon Bardos poznavatelj političke situacije u jugoistočnoj Europi te Nena Komarica o zbirci umjetnina Maksimilijana Vanke i Branko Ivanda filmski redatelj koji je pripremio dokumentarac o hrvatskom umjetniku Vanki. Dokumentarac će biti dostupan javnosti u listopadu. Govornici su govorili o radu svojih organizacija, humanitarnim potporama na područjima zahvaćenim s potresom u Republici Hrvatskoj ali i o političkim zbivanjima u Bosni i Hercegovini koja su se zatalasala glede Dejtonskog sporazuma i izbornog zakona. S izmjenom zakona bila bi zaštićena prava Hrvata a potpisani Dejtonski sporazum djelotvorniji.


(Franjo Bertović)

28. godišnja skupština Nacionalne kulturne federacije američkih Hrvata

28. godišnja skupština Nacionalne kulturne federacije američkih Hrvata

Foto: Franjo Bertović / osobna arhiva

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!