Glas Hrvatske

09:44 / 03.06.2023.

Autor: Slavica Štefić

19. susret KUD-ova koji nose ime Matije Gupca

Sa Susreta KUD-ova koji nose ime Matija Gubec u Tavankutu

Sa Susreta KUD-ova koji nose ime Matija Gubec u Tavankutu

Foto: ZKVH / .

Domaćin devet hrvatskih udruga kulture iz Hrvatske, BiH i Vojvodine na  19. susretu KUD-ova koji nose ime Matije Gupca, vođe hrvatske bune u 16. stoljeću bilo je društvo iz Tavankuta, u Bačkoj. Čelnici udruga razgovarali su o načinima očuvanja i unapređenja suradnje, a članovi njihovih folklornih odjela prikazali su igre i pjesme njihova kraja.

Ideja okupljanja društava koja nose ime čuvara revolucionara datira još iz 1968. godine, ali je prvi put uspješno realizirana u Zagrebu 14. lipnja 2003. godine. Na prvom susretu odazvalo se šest društava, a kasnije su im se pridružile i druge istoimene udruge. Susreti se u kontinuitetu održavaju svaki put u drugom mjestu diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, a ove godine, na 20. obljetnicu susreta u Tavankatu.


Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Matija Gubec" u Tavankatu osnovano je 1946. godine na temeljima dramske skupine. Kasnije, u prvi plan Društva ističe se folklorni i likovni odjel, a zajedno sa njime i tamburaši koji, podjednako, pronose tradiciju i običaje bunjevačkih Hrvata kroz pjesmu i ples, te postaju zaštitni znak Društva, a na koncu i cjelokupnog Tavankuta i čitave hrvatske zajednice na tim prostorima. 


Danas je društvo vrlo aktivno: osim kulture i umjetnosti u tehnici slame razvija se i seoski turizam, te je Tavankut.


 Tijekom godine organizira se veliki broj manifestacija i projekata, od "Festivala dječjeg folklora", "Seminara bunjevačkog stvaralaštva", "Prve kolonije naive u tehnici slame", "Festival voća i autohtonih rukotvorina" do tradicionalnih godišnjih koncerata odjela Društva.


Ovogodišnji susret je organiziran uz obilježavanje dvije obljetnice:   450 godina Seljačke bune i 20 godina Susreta KUD-ova koji nose ime Matija Gubec.


Sudjelovali su: HKPD Matija Gubec, KUD “Matija Gubec” Donji Miholjac, KUD “MATIJA GUBEC” – Sotin, KPD “Matija Gubec” Bakovići, Kud Matija Gubec Ilača, HKPD Matija Gubec Ruma, FA Matija Gubec Karlovac i KUD Matija Gubec Slavonski Kobaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!