Glas Hrvatske

12:00 / 02.06.2023.

Autor: Slavica Štefić

120 godina HKPD-a "Matija Gubec" u Rumi

120 godina HKPD-a "Matija Gubec" u Rumi

120 godina HKPD-a "Matija Gubec" u Rumi

Foto: HNV / .

U kulturnom centru u Rumi održan je 27. svibnja koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a "Matija Gubec" u povodu 120. obljetnice rada udruge. Događaju su bile nazočne predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić i članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević.

Koncert je bio posvećen dvojici aktivnih članova rumske hrvatske udruge Josipu Jurci, dugogodišnjem dirigentu tamburaškog orkestra, te Dušanu Stuparu, vokalnom solistu. 


Josip Jurca vodio je tamburaški orkestar 26 godina, istaknuo se u skladanju pjesama, a dobitnik je i nekoliko prestižnih nagrada za doprinos kulturi; dok je Dušan Stupar aktivan član udruge još od 1975. godine.


Osim predstavnika HNV-a koncertu su bili nazočni, među ostalima, vršiteljica dužnosti ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, župnik župa u Hrtkovcima, Nikincima i Platičevu vlč. Ivica Živković te predstavnici hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema i Subotice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!