Glas Hrvatske

16:00 / 03.06.2022.

Autor: Slavica Štefić

Zlatna medalja dr. sc. Ivanu Hrvoiću

S dodjele priznanja

S dodjele priznanja

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ dodijelila je Zlatnu medalju dr. sc. Ivanu Hrvoiću, zmaju martinskome za dugogodišnje zasluge i doprinose u ostvarivanju njezinih ciljeva. Nagradu je uručio veliki meštar prof. dr. sc. Mislav Grgić, uz meštra promotora prof. dr. sc. Dragu Žagara i prof. dr. sc. Romana Pavića. 

Znanstvenik dr. sc. Ivan Hrvoić jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka u području magnetometrije i razvoja instrumenata za geofizička istraživanja. Premda živi i radi u Kanadi, taj hrvatski iseljenik, dobrotvor i veliki domoljub u Hrvatskoj je silno angažiran oko mnogih udruga, djelatnosti i projekata.


Rođen je 1937. u Trebarjevu Desnom. Završio srednju školu u Zagrebu te diplomirao (1961.), magistrirao (1964.) i doktorirao (1972.) na Elektrotehničkom fakultetu (danas: Fakultet elektrotehnike i računarstva) Sveučilišta u Zagrebu. Od 1961. do 1972. godine radio je na Institutu Ruđer Bošković na problemima i instrumentaciji nuklearne magnetske rezonancije, a od 1972. do 1980. godine radio je u razvojnim laboratorijima geofizičkih poduzeća u Torontu u Kanadi na razvoju nove instrumentacije iz područja geofizike. Godine 1980. osniva vlastito poduzeće GEM Systems, Inc. za mjerenje zemaljskog magnetskog polja za magnetske opservatorije, traženje minerala, dijamanata, nafte, studije vulkana, potresa, arheološka istraživanja, metrologiju i drugo. GEM Systems danas je svjetski tržišni lider u svojoj specijalnosti, a dr. Hrvoić jedan od vodećih stručnjaka za probleme mjerenja magnetskog polja Zemlje. Osnivač je i prvi predsjednik AMCA Toronto, udruge alumnija i prijatelja hrvatskih sveučilišta. Društveno je, politički i dobrotvorno angažiran u Kanadi i u domovini. U spomen pokojnoj supruzi - također alumni FER-a - pokrenuo je, 2015. godine, stipendiju "Prof. dr. sc. Jasna Šimunić Hrvoić", koja studentu ili studentici omogućuje studijski boravak te izradu diplomskoga rada na Sveučilištu u Torontu.


Doktorsku disertaciju pod naslovom "Mjerenje slabih magnetskih polja dinamičkom polarizacijom protona" obranio je 22. lipnja 1972., pred povjerenstvom u sastavu: izv. prof. dr. sc. Hrvoje Babić, dr. sc. Janko Herak, viši znanstveni suradnik, IRB Zagreb, izv. prof. dr. sc. Vladimir Knapp, izv. prof. dr. sc. Nikola Cindro i prof. dr. sc. Tomo Bosanac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!