Glas Hrvatske

16:05 / 24.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Završena Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture.

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture.

Foto: Foto: Hrvatska matica iseljenika / Sveučilište u Zagrebu / HRT

Ovogodišnja Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture završila je svečanom dodjelom diploma svim polaznicima u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Škola je tradicionalni projekt koji se održava u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu.


Ove godine Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture pohađalo je 15 polaznika - devetero iz Sjedinjenih Američkih Država te polaznici iz Austrije, Italije, Mađarske, Velike Britanije, a kao i prethodnih godina, školu su pohađali i stipendisti s partnerskih sveučilišta.


Na dodjeli diploma polaznike je pozdravila i rukovoditeljica Informacijskog odjela Matice iseljenika i voditeljica kulturnih programa u Sveučilišnoj školi hrvatskog jezika i kulture, Mirjana Piskulić koja je ovogodišnjim polaznicima poručila kako je, uz učenje o hrvatskom jeziku i kulturi, važno i da se među njima stvorilo zajedništvo. 


- Ono što je meni posebno lijepo, je da se među vama, koji dolazite iz različitih zemalja, rodilo zajedništvo i zaživjeli ste kao povezana skupina. Uz akademsku vrijednost ove Škole, gdje ste naučili i vidjeli te upoznali razne aspekte naše kulture i jezika, to je nešto što je meni osobno jednako važno - istaknula je Piskulić te dodala kako smatra da je Škola izvrstan način za učenje jezika zbog toga što daje kompletnu sliku i uvid u jezik i kulturu. 


- Ono što su naučili u par tjedana, svima njima, bez obzira na razinu znanja jezika, dodatno će pomoći u učenju hrvatskoga jezika. Neki od njih izrazili su želju za ponovnim učenjem jezika, drugi su pak kazali da bi živjeli u Italiji i Hrvatskoj, odnosno u Europi, a neki su zainteresirani za nastavak studiranja u Hrvatskoj - zaključila je Mirjana Piskulić.Izjava Mirjane Piskulić.

Škola za mladež hrvatskoga podrijetla i sve koje zanima hrvatski jezik


Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svima onima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Tako je ove godine petero stipendista došlo sa sveučilišta u Beču, Grazu, Klagenfurtu, Parmi i Pečuhu.


Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i HMI. Akademski program Škole obuhvaća jezičnu nastavu koja se sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati.


Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine - početnu (1, 2, 3), srednju (1, 2, 3) i naprednu (1, 2). Akademski dio programa održavao se u zgradi Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske 14.


Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio škole koji organizira HMI, a uključuje akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, razgled Zagreba danju i noću, posjete muzejima, kazališnim predstavama i koncertima, te studijski izlet u Hrvatsko zagorje.


Polaznici koji polože ispite u okviru Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture tako su dobili diplomu Sveučilišne škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za hrvatski jezik i 1 ECTS bod za hrvatsku kulturu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!