Glas Hrvatske

09:47 / 15.08.2022.

Autor:

Završena ljetna jezična škola za gradišćanske Hrvate

Pulska Arena

Pulska Arena

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću u Puli održana  jeljetna škola za djecu od 12 do 16 godina iz Gradišća u kojem žive Hrvati. Osam godina dolaze u Pulu na ovu školu i djeci priređuju tečaj hrvatskog standardnog jezika i hrvatskog jezika. Ovim tečajem željeli su učvrstiti hrvatski duh u mladima i pokazati im kako je lijepo njihovoj staroj domovini. Projekt je organiziran u suradnji s pulskom podružnicom Matice hrvatskih iseljenika i Sveučilištem Jurja Dobrile.

U Puli je 18-ero djece sudjelovalo na predavanjima ili radionicama na kojima su se djeca bavila jezikom, izrađivali plakate, vježbali nove riječi itd. Poslijepodneva su bila rezervirana za odlazak plažu, kupanje i razonodu. Imali su i vođenje kroz grad kroz koja su djeca dobila priliku da upoznaju Pulu, ali zacijelo su im najzanimljivije bile gladijatorske igre u Areni.


Tečaj standardnog hrvatskog jezika vodila je Matea Glavinić, a tečaj gradišćanskog hrvatskog Roswitha Staudinger. 


Kao što je problem u drugim regijama izvan Hrvatske gdje žive Hrvati, primjerice u talijanskom Moliseu, tako se i u Gradišću sve manje govori gradišćanski hrvatski jezik, ali pokazuje se na primjerima da u posljednje vrijeme ipak nešto više interes za učenje raste. 


Osim ovih tečaja Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću organizira i tečajeve jezika za odrasle. Objavljuju i tjedne novine na gradišćansko hrvatskom kao i časopis koji izlazi 4 puta godišnje. Objavljuju i knjige za djecu i mlade a do djece pokušavaju doći i putem YouTube kanala na kojem objavljuju rime i pjesmice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!