Glas Hrvatske

07:35 / 12.01.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Završen projekt prekogranične suradnje "Oživljena baština"

Arheološko nalazište Rižinice

Arheološko nalazište Rižinice

Foto: snimka zaslona / Županijska uprava za ceste Split

Završnom konferencijom u Solinu u srijedu 11. siječnja završen je projekt prekogranične suradnje "Oživljena baština" (Heritage revived) toga grada s Ljubuškim i Ulcinjom, vrijedan dva milijuna eura i 85 posto financiran iz europskih fondova, kojim se obnavlja i promiče kulturna baština.


Projektom, koji je počeo u listopadu 2020. na solinskom području izgrađeno je odmorište i obnovljen dio prometnice uz arheološko nalazište Rižinice radi pristupa tom starokršćanskom nalazištu.


U Ljubuškom je u sklopu tog projekta obnovljen i opremljen posjetiteljski centar na rimskome vojnom logoru na Gračinama, a u Ulcinju je istraženo i predstavljeno arheološko nalazište Svač.


Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević istaknuli su važnost izgradnje odmorišta u blizinu arheološkog nalazišta Rižinice rekavši kako je to jedno od najvažnijih starokršćanskih nalazišta u Hrvatskoj.


Ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić rekao je kako cestom Solin - Klis uz nalazište Rižinice na dan prođe do 12 tisuća vozila te da putnici u njima uopće ne znaju za to arheološko nalazište ni njegovu važnost.


- Izgradnjom odmorišta omogućava se pogled na to nalazište i pristup njemu koji je do sada bio otežan - objasnio je Škorić. Dodao je kako će izgradnjom odmorišta to nalazište biti vidljivije i dostupnije građanima i turistima.


Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić rekao je kako je u sklopu prekograničnog projekta u Ljubuškom obnovljena tvrđava herceg Stjepana koja je simbol toga grada.


- Ne bismo bez pomoći sredstva iz fondova EU-a mogli sami obnoviti tu tvrđavu - dodao je Markotić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!