Glas Hrvatske

08:29 / 21.07.2022.

Autor:

Završen projekt "Dravske manifestacije II"

Dravske manifestacije II

Dravske manifestacije II

Foto: ustupljena fotografija, KUD Podravina / -

U mađarskom mjestu Starin održana završna konferencija INTERREG projekta naziva ”Dravske manifestacije II”, koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska.

Na završnoj konferenciju su, uz domaćine iz Starina, nazočili predstavnik Hrvata u mađarskom parlamentu Jozo Szolga, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

”Dravske manifestacije II” bio je dvogodišnji projekt ukupne vrijednosti 339.332,63 eura, od čega sufinanciranje EU-a iznosi 288.432,72 eura, a općine Sopje i Starin kao partneri u projektu dobili su 154.310,67 eura, odnosno 185.021,96 eura. Projekt je pokrenut radi očuvanja i promicanja kulturne i tradicijske baštine organiziranjem događaja cijele godine, radi razvijanja slike atraktivnog, autentičnog i jedinstvenog kulturnog odredišta s obje strane rijeke Drave i generiranja većeg broja posjetitelja, odnosno razvijanja turističkih atrakcija i promoviranja zajedničke prekogranične kulturne baštine. Na hrvatskoj strani projekt je obuhvatio manifestacije Bošporijada, Ivanje, Mijoljska potkova, Ribarski dani i Zagorske jeseni te zajedničku manifestaciju Dravsko proljeće.


- Taj je projekt trajao dvadeset i četiri mjeseca i s ovom smo konferencijom došli do njegovog kraja. No, ono što obilježava sam projekt nisu ta dvadeset i četiri mjeseca, nego su to naše dugogodišnje manifestacije putem kojih gajimo i održavamo naše običaje, kulturu i našu tradiciju, a oni će biti nastavljeni i nakon ovog projekta. Već je za iduću godinu najavljeno otvaranje novog INTERREG natječaja, a Općina Sopje će biti spremna za to, zajedno sa našim partnerima iz Mađarske. Za sljedeći natječaj ćemo malo modificirati naše potrebe, međutim onaj fiksni dio će ostati isti, a to su manifestacije koje smo provodili i u prošlom projektu. Ovaj drugi dio se odnosi na izgradnju infrastrukture koja je potrebna da bi taj doživljaj manifestacija bio još potpuniji, da se naši posjetitelji i oni koji nastupanju na našim manifestacijama osjećaju što ugodnije i budu u potpunosti zadovoljni, da sve to bude jedna lijepa slika općine Sopje, ali da bude na ponos cijelog ovoga kraja i naše županije, rekao je načelnik općine Sopje Berislav Androš.


Predstavnik Hrvata u mađarskom parlamentu Jozo Szolga i virovitičko-podravski župan Igor Andrović pohvalili su provedeni projekt te istaknuli da će lokalne zajednice s obije strane rijeke Drave imati njihovu potporu u svim nadolazećim projektima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!