Glas Hrvatske

16:00 / 21.12.2021.

Autor: Slavica Štefić

Zaklada Virgilije Nevjestić

Virgilije Nevjestić

Virgilije Nevjestić

Foto: virgil-nevjestic.com / -

Zaklada Virgilije Nevjestić, utemeljena s ciljem zaštite, očuvanja, istraživanja i prezentiranja bogate ostavštine tog hrvatskog i europskog umjetnika, slikara, grafičara i pjesnika, predstavljena je u petak 17. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.


Osnivači zaklade, obitelj Nevistić i njezina upraviteljica Vesna Jurić Bulatović, žele potaknuti otvaranje multimedijskog muzejskog-galerijskog prostora (MMC “Kuća Virgil“) s izmjenjivim postavom njegovih radova, kao i oglednu muzejsku rekonstrukciju pariškog ateljea.

Također, namjera im je istražiti, valorizirati i publicirati umjetnikov opus i široj javnosti, putem izložbi, predavanja, radionica, kroz suradnju s ALU i drugim kulturnim institucijama u Hrvatskoj, BiH, njegovom rodnom Tomislavgradu, te Francuskoj.

Vesna Jurić Bulatović izrazila je nadu da će Hrvatska i Grad Zagreb pronaći dom za njegovu ostavštinu, podsjetivši da ju je zagrebačka publika imala priliku prvi put pogledati 2014. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, na izložbi “Dnevnici snoviđenja”.


Sačuvan je najveći dio opusa Virgilija Nevjestića, s djelima koja su ga svrstala među najvažnije grafičare 20. stoljeća. To su više tisuća grafičkih listova, matrica s kojih su otisnute, alati za graviranje i preša na kojoj je sam otiskivao grafike, ulja, pasteli.

Ne manje važni su i njegovi dnevnici u koje je svakodnevno bilježio impresije o suvremenicima, umjetnosti, ljubavi, životu, desetci blokova sa skicama i crtežima, neobjavljene zbirke poezije, bibliofilska izdanja grafičkih mapa, bogata dokumentacija, fotografije, očuvani predmeti njegovog ateljea.


Virgilije Nevistić (Kolo, Tomislavgrad, 1935. – Pariz, 2009.) nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963. godine otišao je u Pariz koji mu je osigurao atelje na Boulevardu Saint Jacques 28.

Njegovo je ime postalo nezaobilazno u francuskim umjetničkim krugovima sedamdesetih i u prvoj polovici osamdesetih godina. Bio je član prestižnih francuskih udruženja grafičara, osnivač pariške L’academie Virgile gdje je predavao grafiku. Predavao je i na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela.

Tijekom četrdeset godina ostvario je bogatu karijeru punu nagrada, imao izložbe u najprestižnijim europskim i svjetskim kulturnim središtima i institucijama, muzejima i galerijama.


Osnivanje Zaklade VN prvi je korak u reafirmiranju autorovog opusa koji bi trebao rezultirati MMC “Kućom Virgil” u Zagrebu s izmjenjivim Stalnim postavom radova Virgilija Nevjestića iz njegove ostavštine, a gdje će se upriličiti razna događanja, gostovati drugi umjetnici i institucije, književne i koncertne večeri, edukativne radionice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!