Glas Hrvatske

10:09 / 08.12.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Zagrebačka geofizičarka osvojila prestižnu nagradu

Foto: ustupljena fotografija

Foto: ustupljena fotografija

Foto: - / -

Geofizičarka sa zagrebačkog PMF-a Iva Lončar pobijedila je na MOL-ovom natjecanju osvojivši stipendiju i otvorena vrata za radno mjesto u naftnoj industriji.

U velikoj konkurenciji natjecanja Female Engineers MOL Programme (FEMP) na kojemu sus e natjecale buduće inženjerke i znanstvenice sa čak 41 sveučilišta iz takozvanog STEM područja, studentica zagrebačkog PMF-a Iva Lončar jedna je od triju pobjednica, uz kolegice iz Pakistana i Slovačke.

Stipendija za nastavak studija

Osvojile su stipendiju u vrijednosti od 3 tisuće eura namijenjenu financiranju studija, no dobile su i priliku posjetiti neke od MOL-ovih centara i upoznati se s radom sustava.

Razbijaju stereotipe

Ovo jedinstveno natjecanje osmišljeno je za studentice koje su u procesu stjecanja diplome u područjima geoznanosti, naftnog inženjeringa, kemije, petrokemije i drugih studija iz područja znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM). Cilj je potaknuti mlade žene na ulazak u energetsku industriju koja se tradicionalno smatra "muškom".

Prošle godine pobjednica MOL-ovog programa bila je geofizičarka Iva Ćuk, a 2016. korak do pobjede bila je studentica zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Nikolina Petrović, a danas su obje zaposlenice INA-e.

Brojne mogućnosti 

MOL Grupa uz natjecanje namijenjeno mladim ženama iz STEM područja ima i druge programe namijenjene studentima i diplomantima, otvorene zemljama među kojima su i Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija. Tu je Freshhh, međunarodno natjecanje u virtualnom upravljanju resursima energetske industrije, kao i stažiranje u MOL Grupi u okviru programa Growww.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!