Glas Hrvatske

10:00 / 26.12.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Vrijedna donacija splitskom laboratoriju za istraživanje tumora

Foto: screenshot/mefst.unist.hr

Foto: screenshot/mefst.unist.hr

Foto: - / -

Gospodarstvenici iz Njemačke donirali su čak 100 tisuća eura laboratoriju za istraživanje tumora u Splitu u sklopu proširenja suradnje hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića i splitskoga Medicinskog fakulteta.

Voditelj poslovnog udruženja hrvatskih poduzeća u Njemačkoj INGRA-DET Zoran Andročec kaže kako je motivacija za tu donaciju bila bolest nekoliko najbližih suradnika.

- Saznavši da se na Sveučilištu u Splitu i u laboratoriju za istraživanje tumora provode fundamentalna istraživanja, odlučeno je da se ti procesi potpomognu ovom donacijom u želji da hrvatski građani budu što zdraviji i da se tumorska oboljenja dijagnosticiraju u ranoj fazi - objasnio je Andročec.

- Riječ je o donaciji oko 100.000 eura koji će se uložiti kroz pet godina u znanstveni program. Također je riječ o donaciji nekoliko instrumenata koji se već koriste u laboratoriju za istraživanje tumora - rekao je znanstvenik Ivan Đikić, jedan od zaslužnijih zašto je donacija stigla u splitski laboratorij. Potvrdili su to rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić i dekan Medicinskog fakulteta Zoran Đogaš.

- Rad profesora Đikića u našoj sredini jamac je da naše Sveučilište jača, bude uspješnije i bolje jer i njemu dugujemo dio našeg uspjeha i svjetske prepoznatljivosti - dodaje Ljutić.

- Cilj kojem stremimo je postizanje znanstvene izvrsnosti, koja se postiže suradnjom, umrežavanjem i okrupnjavanjem, a u tom smislu pozdravljamo proširenje suradnje s prof. Đikićem - istaknuo je Đogaš.

Donacije za laboratorij, koji vodi prof. dr. Janoš Terzić, imat će cilj unaprijediti ranu dijagnostiku i pronaći nove oblike liječenja tumora, pojasnili su na Sveučilištu.

- Očekujemo da će znanost otvoriti vrata gospodarstvenicima, ali i znanstvenicima i kliničarima, da napreduju u razvoju liječenja i borbi protiv zloćudnih bolesti - zaključio je Đikić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!