Glas Hrvatske

08:00 / 08.05.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Više od 13 tisuća građana prijavilo inozemni dohodak

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixabay / Pixabay

Porezna uprava u siječnju je uputila poziv hrvatskim građanima na dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka, budući da je, kako je navedeno u priopćenju, uočeno da određeni broj njih nije ispunio tu obvezu. Na poziv se odazvalo više od 13 tisuća građana.

Porezna uprava istaknula je kako je inozemni primitak obvezno prijavljivati u Hrvatskoj neovisno o činjenici je li u inozemstvu porez već plaćen te neovisno o činjenici hoće li u Hrvatskoj postojati obveza plaćanja poreza.


- Naš poziv urodio je plodom, više od 13 tisuća građana prijavilo se sa svojim dohotkom iz inozemstva. Još uvijek je otvorena mogućnost prijava takvog dohotka i nadamo se da će naši građani tu mogućnost iskoristiti - rekao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.


Za dobrovoljno prijavljeni inozemni primitak u slučaju utvrđivanja porezne obveze postupak se provodi prema propisima važećim na dan dobrovoljnog prijavljivanja, bez obračuna kamata i bez izricanja novčane kazne za prekršaj nepravodobne prijave inozemnih primitaka.


- Podsjećam, građani u tom slučaju mogu birati opcije. Hoće li to biti jednokratna prijava za 2022. godinu ili će po godinama. Sve što bude išlo u korist građanima, mogu iskoristiti. O svemu se mogu informirati u ispostavama Porezne uprave gdje će ih uputiti na njihova prava i pogodnosti koje im ovaj postupak pruža - istaknuo je Kutleša.


Obveza prijave inozemnih primitaka ne odnosi se na mirovine koje primaju građani rezidenti Republike Hrvatske iz Kanade, Kine, Luksemburga, Sjeverne Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!