Glas Hrvatske

14:02 / 08.03.2023.

Autor: °Snježana Jurišić°

Više od 100 folkloraša u ličkom kolu

Kolo u Otočcu

Kolo u Otočcu

Foto: ustupljena fotografija / Tanja Maleš-Krznar

Održan je Seminar glazbeno-plesne kulture dinarskog područja u organizaciji FD Otočac i GPOU Otočac. Okupilo se 117 polaznika, članova hrvatskih kulturno-umjetničkih društava  iz Austrije, Švicarske, Njemačke, BiH i raznih krajeva Lijepe naše kako bi od 3. do 5. ožujka 2023. učili i usavršavali znanja o nematerijalnoj tradicijskoj kulturi dinarskog etnokoreološkog područja. 

Predavači su bili vrsni folkloristi dr. sc. Joško Ćaleta i prof. Vidoslav Bagur te Franka Kesić. Svoje dojmove za Glas Hrvatske podijelila je voditeljica folklorne skupine Adria iz Duisburga Tanja Maleš-Krznar


- Nisam ni slutila koje čari skriva naša Lika. Prvi dojmovi su me zaista oduševili. Dočekala nas je voditeljica Verica Dasović, a svi smo bili smješteni u Hotelu Zvonimir gdje su nas dočekali sa domaćom juhom i izvrsnom gastronomskom ponudom. Okupilo nas se više od sto, a većinu sam znala, što iz Škole hrvatskog folklora u Crikvenici i Koprivnici, a što sa folklornih festivala i manifestacija gdje se susrećemo.  Polaznici su bili podijeljeni u dvije skupine koje su se mijenjale u plesnim i pjevačkim  radionicama vođenim od strane naših vrsnih predavača, vodećih u području hrvatskog folklora.  Sve su generacije bile zastupljene i cijelo vrijeme polaznike je pratila jedna pozitivna energija i atmosfera, koja je uz neumorni rad  u kratko, ali intenzivno vrijeme, pomogla u svladavanju najljepših plesova i napjeva dinarskoga kraja.  

Tanja Maleš-Krznar (na slici lijevo)

Tanja Maleš-Krznar (na slici lijevo)

Foto: ustupljena fotografija / Tanja Maleš-Krznar

Predavači su nas naučili zaboravljeno i neotkriveno nematerijalno blago našega naroda. Lijepo je bilo vidjeti tu energiju, sav taj trud, znoj, ali i stalni osmjeh na licu. Plesali smo plesove otoka Zlarina, Posedarje, Miljevce, poskočicu (linđo) dubrovačkoga primorja, plesove Banovine i naravno plesove Like. Navečer nam je profesor Vidoslav Bagur prikazivao videouratke sa svojih istraživanja, na primjer kolo iz Posedarja iz 1980. godine. Naš dragi profesor je cijeli svoj život posvetio proučavanju i zapisivanju hrvatske tradicijske kulture, tako da teško možemo naći neko selo koje nije posjetio. On je naš leksikon, naša biblija hrvatskoga folklora i uvijek predstavlja novo još neviđeno gradivo na seminaru.  


Na seminaru je bilo puno mladih talentiranih čuvara naše baštine i njihovo povezivanje je vrlo značajno za jačanje hrvatskog kulturnog kruga. FC Otočac je prezentirao ličke plesove i nošnje, a zadnji dan su svi polaznici predstavili rad seminara nastupom pred domaćom publikom i tako se povezali s lokalnom zajednicom. Polaznici iz BiH, članovi HKUD-a Sv. Ante Cim za poklon organizatorici donijeli su doktorsku disertaciju Narodna glazba BiH, fra Branimira Marijića, prvog doktora etnomuzikologije u Bosni i Hercegovini uz pismo zahvale V. Vidovića, predsjednika UHAKUD-a BiH – rekla je Maleš-Krznar.


Najteži je bio rastanak, naravno uz pjesmu i ples… Postoji ta velika nevidljiva čar kad se svi folkloraši uhvate  u kolo, jedno drugom nasmiju i pjesmom zaore, ta snaga osvaja svako srce, a tako je i Tanja Maleš-Krznar napunila svoju dušu, jer kako veli, poseban je osjećaj za Hrvate izvan RH  biti u Hrvatskoj i posvetiti se onome što voli, a to je folklor.  


Pogledajte video sa završnog koncerta polaznika seminara glazbeno plesne kulture Dinarskog područja Otočac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!