Glas Hrvatske

08:57 / 02.12.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Virtualni skup o Zrinskom i Frankopanu

Zrinski i Frankopan u tamnici

Zrinski i Frankopan u tamnici

Foto: Ferdo Kikerec / -

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zaklade Marija i Mirjan Damaška i Hrvatskog instituta za povijest danas i sutra se održava znanstveni skup "Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u hrvatskoj i europskoj povijesti". Povod je 350. obljetnica kaznenog postupka pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, ali i 400. godišnjica rođenja Petra Zrinskog. Skup se održava virtualnim putem.

Na znanstvenom skupu bit će predstavljeno 26 priopćenja znanstvenica i znanstvenika iz Hrvatske, Mađarske i Njemačke koji će predstaviti nova istraživanja o Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, od kojih posebno valja izdvojiti inovativna priopćenja o raznim aspektima njihovog kaznenog procesa.


Izlaganja će obuhvatiti šest cjelina. U prvoj  će se obraditi proces Zrinskom i Frankopanu s naglaskom na institucije i pravne koncepte. U drugoj pravna, kulturna i povijesna baština u sudskom spisu protiv Zrinskog i Frankopana, a u trećoj neposredni odjeci procesa u javnosti i propaganda bečkog dvora. Četvrta će cjelina predstaviti proces Zrinskom i Frankopanu u kontekstu procesa zbog pobune i veleizdaje u ranonovovjekovnoj Europi. Peta će cjelina donijeti nova istraživanja o političkim shvaćanjima Petra Zrinskog, dok će šesta cjelina obraditi djelatnosti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u povijesnom kontekstu svoga vremena.


Na kraju prvog dana znanstvenog skupa Ivana Horbec, Maja Matasović i Nella Lonza predstavit će projekt prvog prijevoda na hrvatski jezik spisa sa suđenja Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, uključujući neke dosada nepoznate dokumente, čime će ovaj važan materijal postati dostupniji zainteresiranoj javnosti.


Skup će u 13.30 sati otvoriti predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, a program možete pratiti putem YouTube stranice HIP Zagreb


(Izvor: matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!