Glas Hrvatske

16:35 / 29.08.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Veleposlanik Vuketić predao vjerodajnice Predsjednici

(Foto: screenshot/ORF Hrvati/austrijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj))

(Foto: screenshot/ORF Hrvati/austrijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj))

Foto: - / -

Novi veleposlanik Austrije u Hrvatskoj Marko Vuketić u Zagrebu je predao vjerodajnice Predsjednici Rebublike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović. 59-godišnji gradišćanski Hrvat iz Pandorfa je nakon Endre Berlakovića i Rudolfa Bognera treći naš sunarodnjak na tome mjestu kao najviši austrijski diplomat u Hrvatskoj.

Novi veleposlanik, kako ističe, ima četiri glavna cilja u svojem budućem djelovanju. - Prvo težište je politika. Dvije zemlje povezuje dugo prijateljstvo. Austrija je od početka samostalne Hrvatske podupirala mladu hrvatsku državu - kaže Vuketić.

Drugo težište su gospodarske veze: - Austrija je najveći investor u Hrvatskoj i dosad je otvorila 35 tisuća radnih mjesta. Austrijski kapital pridonio je mnogo razvitku Republike Hrvatske - dodaje veleposlanik. 

Rođeni Pandrofac, Marko Vuketić je prije svojega odlaska u Zagreb bio i u službenom obilasku pokrajine Gradišće. Ističe da je tamo naišao na veliko zanimanje za intenziviranje gospodarskih veza s Hrvatskom. 

(Foto: screenshot/ORF Hrvati/austrijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj)

(Foto: screenshot/ORF Hrvati/austrijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj)

Foto: - / -

Treće težište su konzularna pitanja: - Više od milijun milijun austrijskih turista lani je posjetilo Hrvatsku. Od austrijskoga veleposlanstva očekuje se i kulturna djelatnost. - Na tom polju bit će mjesta i za priredbe gradišćanskih Hrvata - obećaje veleposlanik Vuketić.

Vuketićev mandat austrijskoga veleposlanika u Hrvatskoj trajat će četiri godine. Prije Hrvatske, službovao je kao veleposlanik u Ukrajini i Slovačkoj. 

(ORF Hrvati)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!