Glas Hrvatske

16:00 / 10.03.2023.

Autor: Slavica Štefić

Uz Dane hrvatskoga jezika izabrane su najbolje nove riječi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: snimka zaslona / .

Za najbolju novu hrvatsku riječ odabrane su 'prestrujnik', specifična riječ za adapter za struju. Naime, već postoji nekoliko hrvatskih riječi za adapter - pretvarač, pretvornik, prilagodnik, no postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom. Tome su sada doskočili dr. sc. Tomislav Meštrović i dr. Ognjen Ožegić riječju prestrujnik koja sužava i pobliže određuje pojam adaptera, a to čini spretnije od izraza 'strujni adapter'.

Obilježavajući dane hrvatskoga jezika, javna i svečana dodjela Nagrade „Dr. Ivan Šreter“ održana je u Lipiku.


U finalu su za nagrade konkurirale ove riječi:


1. bakroza - hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest

2. dimodojavnik - detektor dima

3. izazor - retrovizor

4. javnozborac/javnozborstvo - PR

5. krugotok - kružni tok

6. obrubnik - lajsna

7. odricajnica - disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti

8. otpadalište - odlagalište otpada

9. prestrujnik - strujni adapter

10. pridatak - plug in

11. prijevodnici - titlovi

12. prikaznik - displej

13. šećerice - biljke od kojih se proizvodi šećer

14. zaključaj - lockdown

15. znojilište - sauna


Dani hrvatskoga jezika obilježavaju se od 11. do 17. ožujka. To je  Spomen-tjedan na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisilava Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika.


Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije Deklaracije Hrvati više nisu pristajali na unitarstičku jezičnu politiku.


Ova tradicijska dodjela održava se na kraju 17. kola natječaja za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a moralno i materijalno podupire Zaklada „Dr. Ivana Šreter“ u spomen na hrvatskoga mučenika Ivana Šretera. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, želeći održati živom uspomenu na svojega liječnika, već godinama podupire svečanost.


Čak 385 osoba ove godine predložilo je 538 novih hrvatskih riječi na natječaju za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a podupire Zaklada „Dr. Ivana Šreter“.


Izbor nove riječi svake je godine dio obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, Spomen-tjedna na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Deklaracija je bila kamen međaš u povijesti hrvatskoga naroda i jezika jer poslije Deklaracije Hrvati više nisu pristajali na unitarističku jezičnu politiku.


Natječaj godišnje raspisuje časopis Jezik i objavljuje ga na svojim stranicama.

Hrvatski se natječaj razlikuje od izbora najboljih riječi u svijetu. Primjerice, njemačke i američke riječi poznate su iz upotrebe. Za njih se ne raspisuje natječaj, a javno objavljivanje rezultata izbora samo potvrđuje njihovu upotrebnu vrijednost. Hrvatske nove riječi bivaju nepoznatima do objavljivanja rezultata natječaja. Hrvatski natječaj poziva na tvorbu novih riječi i među tim novim riječima bira najbolje.


Hrvatske riječi bira Povjerenstvo sastavljeno od članova Uredništva časopisa Jezika, ali i književnika i stručnjaka za pojedina područja koji nisu članovi Uredništva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!