Glas Hrvatske

11:05 / 27.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Uručenje opreme školama Zapadnohercegovačke županije

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ˙ / Pixabay

Državni tajnik Zvonko Milas boravi u Širokom Brijegu gdje se u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke održava uručenje opreme za ravnatelje osnovnih škola u toj županiji u sklopu projekta "Digitalizacija obrazovnog sustava Županije Zapadnohercegovačke - E-škola" koji je odobrila Vlada RH u 2021. godini u iznosu od 600.000 kn.

Opći cilj projekta je integracija inovativnih IT rješenja u aktivnostima i procesima obrazovnih ustanova ŽZH te specifični cilj projekta je osposobiti osnovne škole ŽZH za učinkovito i funkcionalno uvođenje e-obrazovnog sustava.


Ciljne grupe projekta su nastavnici i učenici u osnovnim školama ŽZH, stanovništvo u cjelini. U Županiji Zapadnohercegovačkoj djeluje 14 centralnih osnovnih škola s ukupno 51 područnom školom, u kojima radi 730 učitelja. Centralne škole su: Prva OŠ Široki Brijeg, Druga OŠ Široki Brijeg, OŠ Kočerin, OŠ Marka Marulića Ljubuški, OŠ Ivane Brlić Mažuranić Humac, OŠ Tina Ujevića Vitina, OŠ Antuna Branka Šimića Rakitno, OŠ Franice Dall'era Vir, OŠ Ivana Mažuranića Posušje, OŠ Vranić, OŠ Ruđera Boškovića Grude, OŠ Antuna Branka i Stanislava Šimića Drinovci, OŠ fra Stipana Vrljića Sovići, OŠ Biograci. Projekt će utjecati na učinkovitost organizacije nastave i smanjenje izdvajanja za materijalne troškove u budućnost kroz uvođenje e-dnevnika, e-matice.


Projekt će imati indirektan utjecaj na roditelje učenika čija djeca pohađaju osnovne škole u ŽZH. Roditeljima će biti omogućen neometan i svakodnevan pristup informacijama koji će preko mrežnih aplikacija moći pristupiti e-Dnevniku u tekućoj školskoj godini. Putem aplikacije roditelju će biti omogućen uvid u osobne podatke, ocjene, izostanke, bilješke, planirani raspored pisanih zadaća i ostali podaci o djetetu koje su učitelji i razrednik unijeli u e-Dnevnik. Učenici postaju digitalni građani koji se definiraju kao osobe prikladnog i odgovornog ponašanja u pogledu uporabe tehnologije, što uključuje sigurnu, zakonitu, odgovornu i etičku upotrebu digitalnih informacija.


Cilj je projektom stvoriti tehničke pretpostavke za digitaliziranje obrazovnog procesa te izvođenja nastave kroz e-obrazovanje koje obuhvaća e-dnevnik, e-prijave i e-učenje.


U programu dodjele sudjeluje pet ravnatelja osnovnih škola (iz sve 4 općine/grada u ZHŽ) te Jadranka Bošnjak, ravnateljica Zavod za odgoj i obrazovanje i Zdenko Ćosić, predsjednik vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!