Glas Hrvatske

09:39 / 15.06.2022.

Autor: Maja Raguž

UNICEF-ova humanitarna utrka "Mliječna staza“"

Trčat će se diljem Hrvatske

Trčat će se diljem Hrvatske

Foto: UNICEF / UNICEF

Podaci svjetske zdravstvene organizacije govore da mentalni poremećaji počinju već i prije 14 godine, a tri četvrtine njih do sredine 20-ih godina. U Hrvatskoj se procjenjuje kako više od 44 tisuće adolescenata u dobi od 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem. Ovaj gorući problem mladih prepoznao je UNICEF koji će sva sredstva prikupljena na ovogodišnjoj humanitarnoj utrci usmjeriti na projekt „PoMoZi Da“ kako bi educirali učitelje i nastavnike da pomognu djeci, objašnjava predstojnica ureda UNICEF Hrvatska Regina Castillo.

Na UNICEFOVOJ humanitarnoj utrci Mliječna staza mogu sudjelovati svi, bez obzira gdje se nalaze u svijetu - djeca, mladi, obitelji, trkači, udruge, klubovi i svi ostali hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima … te svojim porukama podrške i donacijama pomoći podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih. Utrka se održava od 9. do 18. rujna na tisućama staza diljem Hrvatske. Sredstva prikupljena na ovogodišnjoj humanitarnoj utrci uložit će se u osposobljavanje učitelja, nastavnika i stručnog osoblja u školama i đačkim domovima za prepoznavanje problema mentalnog zdravlja djece i mladih, te njihovu prevenciju i podršku. Jednako tako, u poboljšanje vještina voditelja u području pomoći djeci i mladima koji razmišljaju o suicidu, te razvoj edukacije s fokusom na savladavanje trauma djece i mladih.


- Dobro mentalno zdravlje znači bolje ocjene, bolje i veće zadovoljstvo u prijateljstvima, mirniji i kvalitetniji život. Mentalna dobrobit ključna je za zdravlje i razvoj djece i mladih, jer oni osim školskih torbi na svojim leđima često nose i brojne nevidljive terete. Mnoga djeca i mladi bore se s mentalnim zdravljem u tišini, obeshrabreni nerazumijevanjem. Cijena te tišine za tu djecu, njihove obitelji i društvo je neprocjenjivo velika. Kampanjom usmjerenom na razumijevanje, suosjećanje i pozitivne vrijednosti želimo otklanjati stigme i diskriminaciju te pomoći osigurati podršku za očuvanje i zaštitu mentalnog zdravlja i dobrobiti djece i mladih koju su buduća snaga društva u kojem živimo. Kroz humanitarnu utrku Mliječna staza želimo podržati vaš program za učitelje „PoMoZi Da“ i jako smo ponosni na njega, istaknula je Regina Castillo.


Program za usavršavanje kompetencija


Edukativni program „PoMoZi Da“ razvijen je u sklopu Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo koji rano prepoznavanje problema ističe kao važnu odrednicu očuvanja zdravlja. Tijekom istraživanja, koje su proveli 98 posto odgojno obrazovnih djelatnika izjasnilo se da žele pomoći djeci u njihovim problemima, no čak 70 posto njih istaknulo je kako ne zna kako da im pomogne. Zato je skupina eksperta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napravila projekt „PoMoZi Da“ u kojem je dosada sudjelovalo više od 400 učitelja i nastavnika.


- U istraživanju smo provjerili koliko odgojno-obrazovni djelatnici znaju o depresivnim poteškoćama kod djece i mladih, koje zablude imaju i što im je potrebno da budu spremniji pružiti inicijalnu podršku i pomoć. Blizu 80 % odgojno-obrazovnih djelatnika sebe vidi kao koristan izvor pomoći učenicima koji doživljavaju depresivne smetnje, a gotovo svi su spremni razgovarati s učenikom i potražiti pomoć. Međutim, 70,6 % istovremeno izjavljuje da se ne osjeća dovoljno sigurnima u svoje sposobnosti da pomogne. Zato je ovaj program važan i drago nam je da je UNICEF prepoznao važnost i vrijednost ovog programa i odlučio u suradnji s nama ojačati njegovu nacionalnu provedbu u 2023. i 2024. godini“, izjavila je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Uz sve izazove koji prate mlade, tu su i brojne negativne okolnosti koja su uzele danak u socioemocionalnom razvoju djece, istaknula je školska pedagoginja Desete zagrebačke gimnazije Marija Roth.


Uloga UNICEF-a za jačanje mentalnog zdravlja


Humanitarna utrka Mliječna staza ove se godine održava šesti put i postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje sredstava za ulaganje u dobrobit djece kroz Unicefove programe u Hrvatskoj. Do sada je na ovaj način podržano otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurana je financijska potpora udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, te svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.


- UNICEFOVA podrška programu za mentalno zdravlje djece i mladih u školama neprocjenjiva je, istaknula je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, te dodala kako je to osobito važno kada su u pitanju mladi i njihovo mentalno zdravlje. Osobno, godinama se uključujem i radim s udrugama koje promiču zdrav život i prevenciju ranoga otkrivanja malignih bolesti, rekla je Brezak Stamać navodeći kako je ponosna što je Agencija za odgoj i obrazovanje kojoj je na čelu ove godine partner programa „PoMoZi Da“ i UNICEF-ova utrka Mliječna staza 2022.


Sva istraživanja ukazuju na potrebu da se unaprijede vještine podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama, a ovaj problem uvršten je i u strategiju ministarstva zdravstva, rekla je posebna savjetnica u Ministarstvu zdravstva primarijus Vera Katalinić Janković.


- Uz sve izazove koji prate mlade, tu je i pandemija koja je uzela svoj danak u socioemocionalnom razvoju te je vaša plemenita akcija više nego dobrodošla. I Ministarstvo je u novom Strateškom okviru zaštite mentalnog zdravlja 2022.-2030., posebnu pozornost dalo djeci i mladima, kroz mjere za unaprjeđenje mentalnog zdravlja, a sve u cilju dodatnog jačanja mladih za razvoj osobnih potencijala, dodala je prim. Katalinić Janković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!