Glas Hrvatske

09:00 / 26.09.2021.

Autor: HRT

Umjesto Beča izabrao Lovas

Ivan Balić

Ivan Balić

Foto: HRT / HRT

Ovo je priča o Ivanu Baliću, mladom nagrađivanom glazbeniku koji je u malom Lovasu odlučio proizvoditi žice za tambure i trzalice. U Beču je mogao raditi kao kompozitor, no izabrao je Lovas gdje je pokrenuo i školu tamburice.

Ivan Balić mladi je glazbenik iz Lovasa i bečki student kompozicije koji je do sada osvojio mnoge međunarodne nagrade. Posljednjih šest godina  živi na relaciji Lovas - Beč, gdje je studirao na Richard Wagner Konservatoriumu, prestižnoj visokoškolskoj ustanovi za obrazovanje akademskih glazbenika i profesionalnih glazbenih pedagoga. 


Ovaj bečki student kompozicije mogao je birati gdje će živjeti. No Ivan se vratio u rodni Lovas učiti mlade svirati.


- Nisam požalio jer velike su ovdje mogućnosti. Cilj mi je pokazati da mladi ljudi i odavde mogu puno toga napraviti - rekao je.


Ivan je za potrebe 43. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku, na poticaj Hrvatskog tamburaškog saveza, skladao i skladu pod nazivom ''Dolazak Hrvata''. Za tu skladbu, objavljenu u IV. Notnom izdanu Festivalskih skladbi za tamburaške orkestre Hrvatskog tamburaškog saveza, osvojio je prvu nagradu.


- Kako je svaki odlazak iz Domovine težak tako je i svaki povratak u Domovinu i moje selo Lovas, uvijek prepun napetosti i uzbuđenja. U ovoj skladbi sam opisao emocije koje osobno proživljavam svaki puta kada se vraćam doma. Tako je na povratku iz Beča i nastala ova skladba - rekao je Ivan koji u ovom malom srijemskom selu planira proizvoditi žice za tambure i trzalice. Jer ono što on voli u Lovasu, kaže, Beč nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!