Glas Hrvatske

15:51 / 13.06.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Ulaganje u obrazovanje donosi sigurniju budućnost

Seminar u Zagrebu

Seminar u Zagrebu

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

U subotu 11. lipnja 2022. godine završio je s radom dvodnevni seminar kojeg su organizirali Hrvatsko kulturnog društvo Napredak i EZA (Europski centar za radnička pitanja iz Njemačke). EZA okuplja 70 članica iz 29 zemalja, a predstavnici iz 11 zemalja sudjelovali su u radu zagrebačkog seminara.


Dok je prvi dan rada seminara protekao više u analizi postojećeg stanja na tržištu rada te položaju radnika u odnosu na poslodavce u vrijeme pandemije COVID 19, drugi dan seminara bio je usmjeren na analizu obrazovnog sustava i primjenu novih tehnologija u sustavu obrazovanja.


Drugi dan rada koji je otvorio Piergiorgio Sciacqua, kopredsjedavajući Europskog centra za radnička pitanja, donio je diskusiju koja je iznjedrila neke nove poglede na stanje u obrazovanju te prijedloge koje bi trebalo provesti kako bi obrazovanje donosilo bolje rezultate u konkretnoj primjeni. On je uočio niz problema koji se javljaju u Italiji kod mlađe generacije u dobi od 19 do 29 godina. Veliki je porast mladih koji ništa ne rade, a niti se školuju te povećan postotak kriminaliteta kod mladih što stvara sliku beznađa. Upozorio je na problematiku održivog razvoja, pojavu novih tehnologija koje donose s jedne strane bitna poboljšanja, ali ne pravovremeno ovladavanje njima donosi gubitak radnih mjesta kao i niz drugih problema koji neminovno nastaju kao posljedica takvog stanja.


Dejan Nemčić iznio je svoja iskustva u radu s mladima u obrazovanju i sputanost birokratskim aparatom koji stvara niz dodatnih problema učiteljima i radnicima u obrazovnom sektoru.


Analizirajući trenutačno stanje u obrazovanju, zaključeno je da je u skoro u svim zemljama slično stanje. Naročito se to odnosi na tranzicijske zemlje i zemlje s područja bivše Jugoslavije.


Na kraju seminara Nikola Čiča, predsjednik HKD Napretka, zahvalio je svim sudionicima na radu, zaključivši da je seminar bio iznimno zanimljiv i da takva okupljanja donose nove ideje za rješavanje problema u obrazovanju. 


- Jedino kvalitetno obrazovanje i primjena novih tehnologija u sustavu obrazovanja mogu dovesti do očuvanja radnih mjesta i boljeg standarda radnika - zaključio je Čiča.


(HKD Napredak)

Dvodnevni seminar u Zagrebu

Dvodnevni seminar u Zagrebu

Foto: HKD Napredak / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!