Glas Hrvatske

11:00 / 13.08.2018.

Autor: Branimir Njikoš

Udruga koja vraća nadu

(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Varaždinska Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?" dobila je ime po posljednjoj predstavi kazališnog umjetnika, pokojnog Tomislava Lipljina, a nedavno je obilježila svoj deseti rođendan.

Udrugu su osnovali oboljeli od malignih plućnih bolesti, članovi njihovih obitelji i medicinsko osoblje Specijalne bolnice za plućne bolesti i TBC u Klenovniku, a sada Odjela varaždinske Opće bolnice.

- Prije deset godina smo vidjeli potrebu da osnujemo Udrugu koja se bavi bolešću i pomaže obiteljima. 10 srpnja 2008. godine smo se sastali i Udruga raste iz dana u dan, bez obzira na prirodnu selekciju onih koji su izgubili bitku s bolešću - rekla je medicinska sestra Štefanija Pintarić.

(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Udruga "Kaj sad?" broji osamdesetak članova, a u udruzi volontiraju i liječnici te ostali medicinski djelatnici. Bavi se provođenjem preventivnih mjera za doprinos smanjenja broja oboljelih: edukacija oboljelih, liječenih i njihovih obitelji, psihološka potpora oboljelima i članovima njihovih obitelji, organiziranjem aktivnosti s ciljem prikupljanja sredstava kroz donacije i humanitarne akcije, organiziraju se izleti, posjećuju razni koncerti i predstave, a razmjenuju se i iskustava sa sličnim udrugama.

- Ništa se ne može platiti novcem kad vidiš u obitelji osmijeh nakon kazališne predstave, komedije, nakon lijepog koncerta, izleta gdje se ljudi druže i između sebe podijele svoja iskustva – kaže Ivan Milešić iz Udruge "Kaj sad".

Varaždinac Gojko Ćordaš, dugogodišnji predsjednik, a sada počasni predsjednik ove udruge, obolio je od karcinoma pluća prije dvanaest godina. Uslijedio je trnovit put pun kemoterapija, lijekova. No nije se predao i na kraju je - pobijedio bolest. Nažalost, češći su drugačiji - tužni ishodi. Zbog toga je potrebno čim prije baciti cigaretu i krenuti s liječenjem.

(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Izgaranjem duhana nastaje više od četiri tisuće štetnih kemijskih spojeva. Zabrinjavajući je trend da je ovisnost sve češća u mladih, a mnogo je oboljelih koji su žrtve takozvanog - pasivnog pušenja. Raspon bolesti uzrokovanih pušenjem je ogroman, a šokira podatak da jedna popušena kutija skraćuje život za 5 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!