Glas Hrvatske

08:03 / 11.12.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Učite hrvatski i studirajte u Hrvatskoj

Ilustracija (Foto: unsplash.com)

Ilustracija (Foto: unsplash.com)

Foto: - / -

O mogućnostima učenja hrvatskoga jezika za sve Hrvate izvan domovine koji ga žele učiti u domovini svojih predaka za Program za Hrvate izvan RH govori Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Sve je više zainteresiranih potomaka Hrvata izvan Republike Hrvatske za učenje hrvatskoga jezika u domovini svojih baka i djedova. Nude im se brojne mogućnosti, a jedna od njih je tečaj hrvatskoga jezika organiziran na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a provode ga Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik Croaticum" u Zagrebu, Centar za hrvatske studije u svijetu u Splitu i Riječka kroatistička škola, a nastava se od ove akademske godine izvodi i na Filozofskom fakultetu u Osijeku. 

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ove je akademske godine podijelio 260 stipendija (250 za učenje u RH i 10 za internetsko učenje) za ukupno 180 kandidata - budućih polaznika (170 za RH i 10 za internetsko učenje). 

Pravo na stipendiju za učenje hrvatskoga jezika ostvaruje se putem javnog poziva, na koji se prijavljuju pripadnici hrvatskog naroda ili njihovi potomci, supružnici kao i prijatelji hrvatskoga naroda i Republike Hrvatske, koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo, objašnjavaju u Središnjem državnom uredu. Stipendija uključuje trošak učenja hrvatskoga jezika, a može uključivati i subvencioniranu prehranu i naknadu za smještaj u studentskom domu ili privatno.

Osim učenja hrvatskoga jezika, potomci hrvatskih iseljenika mogu studirati u Hrvatskoj, a za njih su osigurane posebne upisne kvote o kojima govori Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!