Glas Hrvatske

08:01 / 18.02.2022.

Autor: Damir Ljubičić

Prva redovita sjednica Skupštine Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu

Skupština u Zagrebu

Skupština u Zagrebu

Foto: Damir Ljubičić / GLAS HRVATSKE

U prošloj godini Udruga je ažurirala Registar doktora znanosti iz Bosanske Posavine, odradila nekoliko multikulturalnih projekata "Posavino, volim te kao majku”, „Posavina Vukovaru”, "Ponos Posavine”, pokrenut je projekt medijske prezentacije znamenitih Posavljaka te Zaštite posavske izvorne glazbe. Članovi su stalno posjećivali rodni kraj, a i u ovoj godini pred njima je još puno posla. Ne boje ga se, jer posavski su Hrvati vrijedan narod koji je slijedom povijesnih zbivanja velikim dijelom iseljen, ali gdje god su se doselili dokazuju se svojim radom, tolerancijom prema drugima, ali i čuvanjem svoga hrvatskog identiteta. U Zagrebu je održana Prva redovita sjednica Skupštine Platforme.


Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu osnovana je s ciljem upoznavanja i promoviranja nacionalnog identiteta i kulturne baštine Hrvata iz Bosanske Posavine i to kroz brojne vrlo konkretne projekte, poput pomoći stradalim Posavljacima na Banovini, izdavačkoj djelatnosti te promociji kulture toga kraja. Na Godišnjoj skupštini okupili su se izaslanici koji su prvo jednoglasno usvojili Izvješće o radu i Financijsko izvješće za 2021. godinu, a na isti način su prihvatili i ostavku dosadašnjeg predsjednika i utemeljitelja Udruge Ante Pranjkića, zbog odlaska na drugo radno mjesto, nespojivo s ulogom predsjednika ovakve zavičajne udruge. Za novog predsjednika potom je izabran uspješni poduzetnik Ilija Guberac, koji za Večernji list kaže: - Prije dvije godine kad smo počeli raditi na projektu "Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu" nismo ni slutili da ćemo za dvije godine pričati o mogućnostima proglašenja nematerijalnim blagom UNESCO-a nečega ili nekoga iz Bosanske Posavine. Tada nismo mogli ni slutiti da ćemo u jednom danu biti u gotovo svim informativnim emisijama Hrvatske nacionalne televizije ili da ćemo izdati toliko knjiga. Hvala Bogu, ideja o okupljanju Posavljaka na kulturnom planu je naišla u plodno tlo i mi smo sada respektabilna udruga. Vjerujemo da ćemo nastaviti istim tempom i istim žarom, obećavajuće govori novi predsjednik.


Za dopredsjednike udruge izabrani su Jela Kutlić i Petar Knežević, a novi savjetodavni tim čine: Anto Pranjkić (predsjedavajući), Marko Buljan, Ivica Kisić, Ilija Martić i Marko Begić. Udruga je, inače u prethodnom periodu imala svoje stalne partnere, poput Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, čiji su predstavnici Žana Ćorić i Ivan Zeba sudjelovali u radu ove Godišnje skupštine. Prema riječima gospodične Ćorić poruka ove Skupštine sadržana je u u jednoj rečenici: "Snaga je u ljudima i zajedništvu”: - Ja bih prije svega čestitala i starom i novom predsjedništvu na iznimnim rezultatima u ovo kratko vrijeme koliko Udruga postoji a rezultati udruge su doista impresivni. Mi smo ponosni i na neki način zadovoljstvo nam je što i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudjeluje u nekim projektima koji su vezani uz očuvanje, i njegovanje identiteta Hrvata u BiH, u ovom konkretnom slučaju govorimo o Hrvatima Bosanske Posavine.


Među gostima i prijateljima Bosanske Posavine bili su i brojni znanstvenici koji svojim konkretnim projektima pomažu svim stanovnicima Bosanske Posavine: Institut za migracije i narodnosti u suradnji sa Županijom Posavskom pokrenuo je projekt izrade "Strategije Županije Posavske te je njegova ravnateljica dr. sc. Marina Perić-Kašelj zadovoljna onim što je ovom prigodom čula. - Nama je cilj ne samo da okupimo znanstvenu zajednicu nego sve sudionike jer želimo doista biti na terenu u dodiru s ljudima. Zato je nama drago da počnemo raditi konkretne stvari, a budući da nismo znali da je ovoliko aktivnosti već napravljeno koje će nama koristiti i koje su nam potrebne Institut za migracije i narodnosti uistinu postaje pravi partner ovoj udruzi - oduševljeno govori gospođa Perić Kašelj.


U prošloj godini Udruga je ažurirala Registar doktora znanosti iz Bosanske Posavine, odradila nekoliko multikulturalnih projekata "Posavino, volim te kao majku”, "Posavina Vukovaru”, "Ponos Posavine”, pokrenut je projekt medijske prezentacije znamenitih Posavljaka te Zaštite posavske izvorne glazbe. Članovi su stalno posjećivali rodni kraj, a i u ovoj godini pred njima je još puno posla. Ne boje ga se, jer posavski su Hrvati vrijedan narod koji je slijedom povijesnih zbivanja velikim dijelom iseljen, ali gdje god su se doselili dokazuju se svojim radom, tolerancijom prema drugima, ali i čuvanjem svoga hrvatskog identiteta.


Novi predsjednik Udruge Ilija Guberac

Novi predsjednik Udruge Ilija Guberac

Foto: Damir Ljubičić / GLAS HRVATSKE

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!