Glas Hrvatske

08:00 / 17.01.2022.

Autor:

Velik interes za 5. Hrvatski iseljenički kongres

Marin Sopta

Marin Sopta

Foto: snimka zaslona/facebook / -

"Iseljavanje i povratak Hrvata u domovine porijekla“ naziv je 5. Hrvatskog iseljeničkog kongresa koji će se od 30. lipnja do 3. srpnja ove godine održati u Mostaru.

Kongres je otvoren znanstvenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih naraštaja te iseljenicima i povratnicima u domovinu da predstave svoj rad i iskustva. Kroz različite tematske cjeline obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one vezane uz društvene i tehnološke promjene te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu.


- Interes za Kongres već je sada velik. Prijavio nam se velik broj predavača, znanstvenika i gospodarstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz desetak zemalja svijeta, kao što su Argentina, Čile, Australija, SAD, Njemačka, Austrija, Slovenija, Kanada… To nas veseli zato što potvrđuje da radimo dobar posao, rekao je Marin Sopta, predsjednik Programskog odbora.


Prema njegovim tvrdnjama, dolazak na Kongres već su potvrdili mons. Petar Palić, biskup mostarsko duvanjski i apostolski upravitelj, mons. dr. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnoga ordinarijata u Bosni i Hercegovini te mons. dr. Franjo Komarica, banjolučki biskup.


Kongres počinje 30. lipnja misnim slavljem u 18 sati u katedrali u Mostaru koje će predvoditi mons. Petar Palić, uz izravan televizijski prijenos. Zatim će se u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača održati umjetnički program.


Radni dio programa počinje u petak 1. srpnja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. U sklopu programa održat će se tematska cjelina “Gospodarska umrežavanja Hrvata u svijetu”.


Radni dio Kongresa planiran kroz izlaganja i panel rasprave obuhvaća sljedeća pitanja i teme:

-  hrvatski narod u BiH (odnosi s Republikom Hrvatskom, javne politike, veze s iseljeničkim zajednicama, hrvatski mediji, sportske veze s Republikom Hrvatskom, tijela hrvatskog zajedništva u BiH – udruge, pokreti, udruženja i drugo);

-  demografski izazovi i hrvatsko iseljeništvo u prošlosti i sadašnjosti;

-  iseljavanje: migracijski procesi, vanjski i unutrašnji čimbenici;

- povratničke perspektive i integracijski procesi – politika, institucije, društvo;

- politika Republike Hrvatske prema iseljeništvu (nacionalne i razvojne strategije, elektroničko glasovanje, uloga državnih institucija i tijela);

- gospodarske veze (novčane doznake, investicije, razvoj poduzetništva, trgovinska razmjena RH i BiH i drugo);

- čuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta: zajednice u dijaspori;

- uloga katoličke crkve u čuvanju hrvatskog nacionalnog i vjerskog identiteta (djelovanje hrvatskih katoličkih misija i župa u iseljeništvu, doprinos Crkve u BiH, crkveni laički pokreti i zajednice kao primjeri povezivanja i drugo);

- povijesni osvrti i društveni procesi;

- novi oblici povezivanja i umrežavanja;

- baština, umjetnost i otvorena znanost – temelji razvoja hrvatskog društva;

- potencijali kulturne i kreativne industrije u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske;

- digitalno okruženje i ICT industrija – mogućnosti nacionalnih i globalnih integracija;.


- U nadi da ćete prihvatiti poziv i prijaviti svoje sudjelovanje kao predavač ili samo prisustvovati Kongresu, molim vas da svoj dolazak prijavite na ovoj poveznici, zaključio je Marin Sopta.Peti Hrvatski iseljenički kongres održat će se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i predsjednika Gordana Jandrokovića te Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i predsjednika dr. sc. Dragana Čovića. Domaćin skupa je Grad Mostar na čelu s gradonačelnikom dr. Mariom Kordićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!