Glas Hrvatske

10:47 / 31.05.2022.

Autor: Tomislav Šikić

U slavonskim vinogradima predstavljena nova vina

Vinograd

Vinograd

Foto: Enosophia / ustupljena fotografija

Uz razgledavanje novih vinskih podruma, posjet vinogradima i slavonske delicije, u Feričancima su predstavljena nova vina vinarije Enosophia. Tri pjenušca kreirana od različitih sorti vina te vrhunsko crno vino iz feričanačkih vinograda noviteti su vinske ponude. 

Predstavljanje novih pjenušavih vina započelo je kušanjem laganog, voćnog pjenušca, Today Rose, kojega je okupljenima prezentirao glavni enolog Enosophie Martin Kovačić. Uz šetnju proizvodnim dijelom vinarije posjetitelji su pobliže upoznali proces nastanka vina, posebice način proizvodnje Enosophia pjenušaca. Obilaskom starog podruma u kojemu i danas u drvenim bačvama dozrijevaju Premium crna vina, i novih podruma, posjetiteljima su uz stručno vodstvo Lucije Kužir predstavljena i druga dva pjenušca Today Blanc i Nice to see you. Više od 85 posto grožđa za proizvodnju svih vina te vinarije ručno je ubrano u vinogradima na obroncima Krndije koje su posjetitelji razgledali tijekom vožnje kočijom po feričanačkim vinskim cestama.  

Today Blanc

Today Blanc

Foto: Enosophia / ustupljena fotografija

- Višu kiselost i voćnost, koja nakon daljnjih procesa proizvodnje našim pjenušcima daje svježinu i lagan okus, omogućuje upravo rana berba vinskih sorti frankovke i graševine. Sve bobice za naša pjenušava vina beremo ručno pa se potom odvija primarna fermentacija na 16 stupnjeva Celzijevih. Zatim se skladište u Autoclave inox tankovima gdje dolazi do sekundarne fermentacije, Charmat metodom. Pjenušava vina nakon završetka tog procesa punimo u boce na našoj novoj liniji za punjenje vina - rekao je glavni enolog vinarije Enosophia Martin Kovačević.  

Martin Kovačević

Martin Kovačević

Foto: Enosophia / ustupljena fotografija

Laganih i elegantnih okusa s aromama citrusa i bobičastog voća, Today Rose i Blanc proizvedeni su od graševine i frankovke, dviju vinskih sorti karakterističnih za feričanačko vinogorje i slavonsku regiju. Odabrana vina posjetitelji su kušali uz slavonsku kuhinju na moderan način. Pet sljedova fine dining jela s potpisom Tihomira Bježančevića upotpunila su pjenušava vina i novi crni cuvee s potpisom Enosophie, naziva Ruby Fusion, voćno, punog tijela s utjecajem drveta koji daje slatke začine i vaniliju, posluženo uz file jelena u demiglas umaku s vrganjima i crnim trubama, pire od celera i poriluka te karamelizirano šumsko voće i čips od batata.


- Naša nova vina zamišljena su kao vina za mlađe generacije. Prepoznatljivih, a opet inovativnih okusa, predstavljaju i našu vinariju koja tradicionalnom proizvodnjom te modernom preradom i tehnologijom stvara nova vina na tržištu. Raduje nas da smo ih predstavili kroz jednu zaokruženu cjelinu, uz gastronomsku i turističku ponudu u našim Feričancima, u našim vinogradima. Naša odluka da se stvaranje dodane vrijednosti može postići isključivo kroz povećanje kvalitete proizvoda odredila je smjer u kojem danas idemo, a ova vina samo su dio toga. Nova strategija razvoja vinarije ima puno šire ciljeve, prije svega razvoj destinacije, ali i Slavonije kao vinske regije u cjelini i vjerujemo kako ćemo ih ostvariti u budućnosti - zaključio je direktor vinarije Enosophia Ivan Maričić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!