Glas Hrvatske

14:18 / 22.12.2021.

Autor: Glas Hrvatske

U Karlovcu otvorena izložba o braći Seljan

Izložba o braći Seljan u Karlovcu

Izložba o braći Seljan u Karlovcu

Foto: Muzej Grada Karlovca / snimka zaslona

U Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu može se razgledati izložba “Braća Seljan – kroz prašume i pustinju”. Karlovčani Mirko i Stevo Seljan poznati su po istraživanjima sa samog kraja 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi.

Braća Seljan

Braća Seljan

Foto: - / -

Izložbom su obuhvaćena sva njihova putovanja. Mirkovo pohod pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, putovanje u Etiopiju i istraživanja u Južnoj Americi. Predstavljeni su predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte koje su braća Seljan darovala.


Interaktivni dijelovi izložbe posjetiteljima otkrivaju s kakvim su se fizičkim naporima Seljani susretali tijekom svojih istraživanja.


Autorica izložbe je Marija Živković, kustosica gostovanja Nikolina Belančić Arki, a autorice likovnog postava Iva Hrvatin, Katarina Perić i Marita Bonačić. Riječ je o gostujućoj izložbi Etnografskog muzeja u Zagrebu koja će biti otvorena do 13. veljače 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!