Glas Hrvatske

10:46 / 25.01.2023.

Autor: Snježana Herek

U Beču održan 76. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata

U Beču održan 76. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata

U Beču održan 76. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata

Foto: Snježana Herek / HRT

U subotu 21. siječnja u prestižnom bečkom hotelu Park Schönbrunn održan je, u organizaciji Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, tradicionalni 76. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata. Ove je godine geslo bala bilo “Od tradicije do inovacije” ili skraćeno “Tradinovacija”.

Veleposlanici Glunčić i Vuketić na Balu

Veleposlanici Glunčić i Vuketić na Balu

Foto: Snježana Herek / HRT

Bal je otvoren impresivnim glazbeno-scenskim programom posvećenim popularnoj lani preminuloj austrijskoj glazbenoj zvijezdi, gradišćanskom Hrvatu Viliju Rešetariću. I to s posebnim balskim aranžmanom u izvedbi Ernsta Moldena, Nataše Mirković i sastava BasBariTenori, u kojem je nastupao i Rešetarić. Dvojezično su kroz program vodili Vera Buranić i Filip Stojšić


Ta najveća i najvažnije godišnja kulturna manifestacija gradišćanskih Hrvata koja posebno ističe integrativnu i interkulturalnu komponentu bala, ove je godine okupila oko 1.000 Hrvata iz Beča i Gradišća te njihove goste iz Hrvatske, te austrijskog susjedstva, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Njemačke, Italije i drugih europskih zemalja.


Naravno, i njihove brojne prijatelje te ugledne goste iz političkog, diplomatskog, kulturnog i gospodarskog života.


S austrijske strane nazočan je bio, između ostalih, i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Markus Vuketić. S hrvatske strane na Balu je bio hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić sa svojim diplomatsko-konzularnim timom u kojem su bili i opunomoćeni ministar Silvio Kus i opunomoćena ministrica Sanja Javor. Prvi put na balu su bili i predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske i predsjednik Hrvatske samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, te potpredsjednica za nacionalnu manjinu u Savjetu Vlade RH i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić. Među uzvanicima je bila i državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH Margareta Mađerić, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš, predstavnice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Mirjana Vatavuk i Ana Marija Vukčević, eminentni Varaždinci među kojima su bili i ravnatelj Koncertne direkcije Varaždin Raymond Rojnik, muzikologinja i diplomatkinja u mirovini dr. sc. Zdenka Weber i brojni drugi gosti i uzvanici. Sve njih zajedno dočekali su domaćini, predsjednik Društva za očuvanje hrvatske balske tradicije u Beču i koordinator Hrvatskog bala Petar Tyran, tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak Karall i nova predsjednica Hrvatskog centra u Beču Terezija Stojšić, koja je otvorila Bal, zaželjevši svim nazočnima dobru zabavu.


Otvaranje Bala

Otvaranje Bala

Foto: Snježana Herek / HRT

U bogatom i šarolikom glazbenom programu u četiri dvorane, koji je trajao do sitnih jutarnjih sati nastupili su, uz Orkestar Sigi Feigla u velikoj plesnoj dvorani i domaći Paxi i Stinjačko kolo iz Gradišća, glazbeni sastav moliških Hrvata iz Molise na jugu Italije “KroTarantata, tamburaški sastav “Koprive” iz Petrovog sela u Mađarskoj, Cimbalovka bratov Kuštarovci iz Bratislave i sastav Balkalar iz Zagreba, u ostalim dvoranama.


Ponoćna atrakcija bili su folklorni ansambl Kolo Slavuj iz Beča i zagrebački duo Folklorelektra u sastavu Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman Hari, koji su predstavili zajednički inovativno-eksperimentalni projekt “Kolectrified”, kao spoj tradicijske i elektroničke glazbe. Bio je to hrabar, ali po burnom pljesku publike i povicima “bravo” vrlo uspjeli glazbeno-inovativni eksperiment, koji je posebno oduševio mlađu publiku. Nakon toga su dvojica DJ-eja zabavljali goste u Bijoux-baru, gdje su se razmjenjivali s dvojicom drugih poznatih DJ-eva iz Scooby Dua.


Naravno, nije izostala ni tradicionalna ponoćna kvadrilja moliških Hrvata, koja je dodatno zagrijala izuzetno raspoložene plesače. Organizator Bala se je pobrinuo i za ekskluzivnu tombolu s bogatim nagradama, a za sve one koji su željeli plesati, a bili su bez partnera, na raspolaganju su bili tzv. taxi plesači, te mnogi drugi zanimljivi sadržaji.


- Čestitke gradišćanskim Hrvatima! Odlično organiziran bal, ponovno uživo nakon tri godine pandemije koronavirusa, s brojnim gostima i fantastičnim programom. Gradišćanski Hrvati, koji su važna spona između Austrije i Hrvatske, i večeras su pokazali da iako su se kroz stoljeća uspješno integrirali u austrijsko društvo, uspjeli su njegovati i sačuvati svoj materinski jezik, kulturu i hrvatski identitet. Bal je njihov središnji događaj u Beču i dobra je prilika za međusobno upoznavanje i gradnju mostova svugdje gdje su oni potrebni - rekao je veleposlanik Daniel Glunčić. Sličnog je mišljenja bio i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Beču Silvio Kus koji je rekao kako je bal i “dobra prigoda i za tihu diplomaciju”, tj. uspostavu novih poznanstava i razmjenu mišljenja.


- Domovinska i iseljena Hrvatska sigurno su jedna od najvažnijih poveznica u svemu onome što je Hrvatska dosad postignula. Od članstva Hrvatske u EU do nedavnog ulaska u Schengen i eurozonu i drugih hrvatskih uspjeha. Ponosni možemo biti na ono što su postigli gradišćanski Hrvati. Naša je hrvatska zajednica u Europi i diljem svijeta vrlo snažna i uspješna na svim područjima - istaknula je državna tajnica Margareta Mađerić.


Glazba u ponoć

Glazba u ponoć

Foto: Snježana Herek / HRT

Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika dr. Ivan Tepeš je rekao kako Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata pokazuje “pripadnost Hrvatske srednjoeuropskom kulturnom krugu na jednoj strani, a na drugoj, snagu gradišćanskih Hrvata koji su stoljećima na tom prostoru bili naša važna poveznica i neprocjenjivo bogatstvo. Fascinantno je da su iako su živjeli izvan matične zemlje uspjeli očuvati hrvatski jezik kao ključnu odrednicu hrvatskog identiteta i njihovog opstanka kao narodne manjine”.


- Prvi sam puta ovdje. Bal je sjajno organiziran. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske snažno podupire projekte koji teže zajedništvu, očuvanju jezika, kulture, tradicije i hrvatskog identiteta. A ovaj je bal najbolja potvrda te potpore Središnjeg državnog ureda gradišćanskim Hrvatima kao hrvatskoj nacionalnoj manjini u Austriji - rekla je Mirjana Vatavuk.


Svoje oduševljenje 76. Hrvatskim balom izrazili su i Ivan Gugan i Jasna Vojnić, aktualni predsjednik i potpredsjednica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske s četverogodišnjim mandatom. Oboje su istaknuli kako je Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata “najbolji primjer uspješnog povezivanja domovinske i izvandomovinske Hrvatske”. I “važan susret za razmjenu mišljenja o primjerima dobre prakse, iz kojih jedni od drugih možemo mnogo toga naučiti”, napomenula je Vojnić.


Bal gradišćanskih Hrvata u Beču

Bal gradišćanskih Hrvata u Beču

Foto: Snježana Herek / HRT

Glavni koordinator bala Petar Tyran rekao je kako je Hrvatskom centru cilj bio i ostao prirediti “pravi bečki bal sa snažnim hrvatskim obilježjima”, što im je očito i uspjelo nakon dvije godine stanke zbog korone. Napomenuo je kako je ovogodišnji bal bio posvećen tradiciji i inovaciji.


- Oduševljen sam odazivom oko tisuću gostiju, jer korona još nije završila , a već je stigla gripa - dodao je Tyran. Kao poseban raritet Tyran je istakao nastup mladog glazbenika Ernsta Moldena, unuka austrijsko hrvatske pjesnikinje i pripovjedačice Paule pl. Preradović, skladateljice austrijske himne, na svečanosti otvaranja Hrvatskog bala.


Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Željeznom dr. Stanko Horvat nam je rekao kako su veze gradišćanskih Hrvata sa svojom “starom domovinom” vrlo važne za gradišćanske Hrvate, posebice mlade, da znaju “gdje su im korijeni i odakle potječu”. Istoga mišljenja bio je i slovački Hrvat Miroslav Encinger, koji je istakao važnost bala kao “bečkog mosta povezivanja Hrvata”.


Posebnost bala bila su i dvojica sinjskih alkara iz Hrvatske, koji su prvi put došli predstaviti austrijskoj javnosti Sinjsku alku u Beču i Badenu nedaleko Beča koja bi se trebala održati u lipnju ove godine. S njima je bio i alkarski vojvoda Mario Šušnjara i idejni začetnik projekta novinar Ivan Župa. Potporu projektu će dati, kako su najavili, i veleposlanik Daniel Glunčić i poznati hrvatski poduzetnik u Austriji i vlasnik grupe “SHI” Josip Šušnjara.


Finalni dio Hrvatskog bala je održan u nedjelju u četiri ujutro u Hrvatskom centru u Beču, uz tradicionalni gulaš i ovogodišnje balsko vino Vinarije “Mariel” iz Vulkaprodrštofa u Gradišću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!