Glas Hrvatske

10:16 / 28.05.2021.

Autor: Klara Špančić

Trideseta obljetnica ustroja Hrvatske vojske

(Foto: HRT/ ilustracija)

(Foto: HRT/ ilustracija)

Foto: - / HRT

Hrvatska vojska danas obilježava 30. obljetnicu ustrojavanja brigada Zbora narodne garde, Dan Hrvatske vojske te Dan Kopnene vojske. Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Vijence ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve Zid boli", pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata polažu predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović te delegacija SDP-a koju predvodi Sabina Glasovac, potpredsjednica stranke i Hrvatskog sabora.

- Trideseta obljetnica HV-a prigoda je da se podsjetimo tog jedinstvenog razdoblja hrvatske povijesti u kojem smo imali vodstvo i vizionarstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, jedinstvo hrvatskog naroda i hrabrost hrvatskih branitelja, policajaca i vojnika. Upravo ta sinegrija donijela je hrvatskoj slobodu, ponos i državu - poručio je premijer Andrej Plenković.

Uoči 30. obljetnice ustroja Hrvatske vojske, čestitke su uputili visoki predstavnici NATO-a i Europske unije koji su istaknuli izniman doprinos hrvatskih oružanih snaga u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti.

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović jučer je u svom uredu na Pantovčaku priredio svečani prijam na kojem je zaslužnima dodijelio odlikovanja.

Jučerašnji prijam u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske. (Foto: Željko Lukunić/ Pixsell)

Jučerašnji prijam u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske. (Foto: Željko Lukunić/ Pixsell)

Foto: - / Pixsell

Ovogodišnji program obilježavanja

Obilježit će se na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici postrojavanjem postrojbi. Sve će biti popraćeno s 30 topničkih salvi te preletom MIG-ova. Dio programa već tradicionalno održat će se na prostoru zagrebačkog jezera Jarun gdje će građanima biti predstavljena vojna tehnika. Na svečanoj akademiji u HNK dodijelit će se odličja najzaslužnijim pripadnicima i djelatnicima Hrvatske vojske. Sve će završtiti svečanim koncertom na južnoj strani Prisavlja na HRT-u.

Prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji

Uz prikaz postroja povijesnih postrojbi, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, OS RH i MUP-a - u izravnom prijenosu povodom 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske na stadionu u Kranjčevićevoj - Na Prvom programu HRT-a od 17.44 danas HRT prenosi govore načelnika Stožera, ministra obrane, premijera, predsjednika Sabora te predsjednika RH, ujedno i vrhovnog zapovjednika OSRH.

U prijenosu će biti i prelet zrakoplova MIG-21 te počasne plotune topničke postrojbe s Medvedgrada. U programu sudjeluju i Orkestar HV te Klapa "Sv. Juraj" HRM.  

(Izvor: HRT)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!