Glas Hrvatske

10:22 / 07.06.2022.

Autor:

Tri milijuna kuna za dvadeset projekata

ZAjednička fotografija

ZAjednička fotografija

Foto: HNV.org.rs / -

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je u ponedjeljak u Iloku prve ugovore o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za 2022., vrijedne ukupno tri milijuna kuna.

- Po prvi puta provodimo program jačanja Hrvata izvan Republike Hrvatske, konkretno Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za što smo u državnom proračunu, za 20 različitih projekata osigurali tri milijuna kuna, kazala je ministrica Tramišak.

Dodala je kako je bilo prijavljeno 65 projekata, s ukupno više od 10 milijuna kuna.


Tramišak je podsjetila da Hrvatska još od pretpristupnog razdoblja, a posebice od kako je postala članica EU provodi različite programe europske teritorijalne suradnje, upravo sa susjednim državama.

- U novom razdoblju 2021.- 2027. također nas čeka prekogranični program Republika Hrvatska - Republika Srbija gdje nam je na raspolaganju više od 42 milijuna eura, naglasila je ministrica Tramišak. Kaže kako je uvjet za prekograničnu suradnju bio da najmanje po jedan partner bude iz Republike Hrvatske i Republike Srbije.


Žigmanov: Tri ključna iskoraka Hrvatske prema Hrvatima u Vojvodini


Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Tomislav Žigmanov istaknuo je da su u proteklih nekoliko godina načinjena tri ključna iskoraka kada je u pitanju odnos Republike Hrvatske prema Hrvatima u Vojvodini.

Rekavši kako oko 80 posto Hrvata u Srbiji živi upravo na području Vojvodine, Žigmanov je kao prvi iskorak naveo političku podršku Hrvatske nastojanjima vojvođanskih Hrvata te veći interes hrvatskih medija za prilike u kojima Hrvati žive u Vojvodini.


-Drugi korak je da smo znatno uvećali materijalno-financijska sredstvima koja hrvatska Vlada, županije gradovi i općine u Hrvatskoj izdvajaju za financiranje potreba hrvatske zajednice u Vojvodini, kazao je Žigmanov. Naglašava kako dvije trećine potrebnih novčanih sredstava za funkcioniranje kulturnih institucija Hrvata u Srbiji, osigurava Republika Hrvatska.


Kao treći ključni iskorak Žigmanov je naveo Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji će puno pomoći Hrvatima u Srbiji, a koji su, kaže, najsiromašniji Hrvati u svijetu.


Zadovoljstvo uručivanjem ugovora iskazali su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te vukovarsko-srijemski i osječko-baranjski župani Damir Dekanić i Ivan Anušić.


DSHV je iznimno zadovoljan i načinom na koji je sve realizirano


- Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pokrenuo je prije četiri godine aktivnosti na planu prekograničnih projekata. Sve što je danas svečano uručeno plod je višegodišnjih dogovora predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova i ministrice Nataše Tramišak, a uz veliku podršku osječko-baranjskog župana Ivana Anušića. Najprije je dogovoreno da se izdvoji 2 milijuna kuna isključivo za projekte u kojima su uključeni Hrvati u Srbiji, ali je taj iznos na koncu, zbog velikog broja kvalitetnih projekata, uvećan na 3 milijuna. Zahvalni smo za velike pomake kada su u pitanju prekogranični projekti, razvoj partnerskih odnosa s udrugama i institucijama; a sada je na nama najbolje što možemo opravdati to povjerenje, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.


Na javni poziv pristiglo je 65 projekata s više od 10 milijuna kuna traženih sredstava, a podršku je dobilo njih 20, čija je ukupna vrijednost 3 milijuna kuna, cijeli milijun više od prvobitno predviđenih. Na taj način, institucije koje su bile uključene u iniciranje ovoga programa, prije svega Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, mogu biti i više nego zadovoljne onim što je ostvareno. 


U svom današnjem priopćenju Demokratski savez Hrvata Vojvodine navodi da je iznimno zadovoljan i načinom na koji je sve realizirano:

... napose uspostavljenom i osnaženom suradnjom između institucija, ustanova i udruga Hrvata iz Srbije s partnerima iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, uz podršku župana Ivana Anušića i Damira Dekanića, kao i izrađenim kvalitetnim projektima u područjima kulture, obrazovanja, turizma, edukacije, crkvenog života. Dobivena sredstva će se koristiti za opremanje, izgradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, obnovu, modernizaciju i adaptaciju, kao i za programske aktivnosti iz tematskih područja suradnje, čime će i institucionalni okvir i programski sadržaji Hrvata u Srbiji biti uvelike obogaćeni. Sredstva iz natječaja dobile su hrvatske institucije i organizacije iz Beograda, s područja Srijema, Podunavlja, Sombora te Subotice i okolice, čime su pokrivena gotova sva područja u kojima Hrvati žive. DSHV iskazuje posebno zadovoljstvo što je, skupa s Hrvatskim nacionalnim vijećem, poslovima priprave za ovaj veliki posao pristupio organizirano, održana je primjerena edukacija sudionicima, pružana je informativna podrška te su osigurani stručni savjeti, koje je davao naš član Srđan Vezmar, te smo se kao zajednica očitovali kao pouzdani partneri i za realizaciju ovako složenih zadaća. Na koncu ističemo kako je jučerašnjim uručivanjem ugovora o financiranju projekata u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2022. godinu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske snažno i djelatno potvrđen nastavak aktivne potpore hrvatske zajednice od strane Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem. Zahvalni i na ovoj potpori, nastavljamo realizaciju započetih aktivnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!