Glas Hrvatske

16:31 / 07.04.2018.

Autor: Klara Špančić

Svjetski dan zdravlja s hrvatskim iseljenicima i povratnicima

(Foto: USAPA Pickleball/Facebook)

(Foto: USAPA Pickleball/Facebook)

Foto: - / -

"Zdravlje za sve" – osnovni je moto Svjetske zdravstvene organizacije koja je ove godine na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja uputila apel svjetskim vođama da konkretnim aktivnostima pomognu svim ljudima u očuvanju njihova zdravlja. Mnogobrojne osobe iz javnoga, umjetničkog i znanstvenog života Hrvatske i iseljeništva svojim primjerom žele ukazati na važnost očuvanja zdravlja i promicanja zdravih navika.

Jedan od njih je i profesor doktor Steven Živko Pavletić, istaknuti onkolog s Nacionalnog Instituta zdravlja te potpredsjednik Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, koji zajedno sa svojom suprugom doktoricom Jadrankom Pavletić posljednjih godina ovješćuje javnost o zdravome načinu života.

Uz zdravu i organsku prehranu, za očuvanje zdravlja ključno je bavljenje sportom, ističu supružnici Pavletić, koji se posljednje tri godine aktivno bave pickleballom. U Hrvatskoj je pickleball nepoznanica, a u Sjedinjenim Američkim Državama igraju ga svi uzrasti pa i umirovljenici. Svjetski priznati stručnjak iz područja transplatacije matičnih krvotvornih stanica, doktor Pavletić, ističe kako je ta igra zbog svoje jednostavnosti idealna i korisna svima.

Doktori Steven Živko i Jadranka Pavletić u posjetu HAZU. (Foto: Marijan Lipovac)

- Pickleball se najviše razvio na Floridi i u Arizoni,  tamo gdje je toplija klima. Smatram da i Hrvatska ima nevjerojatan potencijal za razvitak toga sporta, kao i zdravstvenoga turizma. On se može igrati cijelu godinu, unutra ili vani i nije financijski zahtjevan - istaknuo je jedan od glavnih zagovaratelja lječilišnoga turizma u Hrvatskoj, Živko Pavletić.

Sportom se nekada bavio i svjetski priznati hrvatski znanstvenik, Igor Štagljar, koji trenutačno živi i radi u Kanadi. Tijekom svoje međunarodne znanstvene karijere radio je na prestižnom ETH-u u Zürichu, sedmom sveučilištu u svijetu s 31 Nobelovom nagradom, Sveučilištu Washington u Seattleu, a danas radi kao redovni profesor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu Toronto. Doktor molekularne biologije i mikrobiologije nadomak je izlječenju jednog od najzloćudnijih tumora današnjice - raka pluća.

- Mali postotak utjecaja kod karcinoma imaju geni, samo 9 posto. Ostalih 91 posto dolazi iz okoline. Četrdeset posto svih karcinoma možemo sami spriječiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija te da ne pušimo - naglasio je Štagljar.

Znanstvenik Igor Štagljar s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović. (Foto: Igor Štagljar/Facebook)

Hrvatski glazbenik s američkom adresom Nenad Bach prije nekoliko godina pokrenuo je inicijativu igranja stolnog tenisa uz podršku udruge "Parkinson i mi" i Hrvatskoga stolnoteniskog saveza. Oboljelima, stolni tenis ugodan je i zabavan lijek pri ublažavanju tegoba. Unatoč dijagnosticiranoj Parkinsonovoj bolesti, Nenad Bach neumorno radi, obogaćuje svoje glazbeno stvaralaštvo i odbacuje svaku sumnju da bolest može spriječiti čovjeka da uživa u životu.

Nenad Bach na Svjetski dan Parkinsonove bolesti zaigrao je stolni tenis na Cvjetnom trgu u Zagrebu. (Foto: Glas Hrvatske)

Obitelj Grgić, povratnici iz Švicarske, užurban i stresan život u Švicarskoj zamijenili su Ambient parkom, jedinstvenim edukacijsko-degustacijskim centrom smještenim u šumi u Budencu, nadomak Zagreba. Na 80.000 kvadratnih metara udomljuju više od 400 životinja.

Kozje mlijeko jedno je od najzdravijih namirnica i obiluje vitaminima i mineralima važnih za čvrstoću kostiju i jačanje imuniteta. (Foto: Ambient park)

- Vodeći smo u proizvodnji vrhunskih proizvoda od kozjega mlijeka uključujući nagrađivane sireve, napitke i niz eko proizvoda koje uspješno distribuiramo. Želimo omogućiti djeci kvalitetan kontakt s malim životinjama i upoznati s proizvodnjom kozjega mlijeka i preradom sira – rekao je Aleksandar Grgić, koji nikada nije požalio što se vratio u domovinu, jer je u Hrvatskoj pronašao najbolji način kako se napuniti energijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!