Glas Hrvatske

08:04 / 17.10.2019.

Autor: Majda Ivković

Švicarski Hrvati ulažu u Vukovar

Foto: screenshot/hrt.hr

Foto: screenshot/hrt.hr

Foto: - / HRT

Da se prepreke investicijama naših iseljenika mogu učinkovito i brzu ukloniti, svjedoči i primjer s istoka Hrvatske. Simbol grada Vukovara, hotel Dunav, obnovit će skupina investitora iz Švicarske - Hrvati, braća Đordić, i njihov švicarski partner.

Svečano otvorenje hotela Hilton Garden Inn u švicarskom mjestu Spreitenbachu, u blizini Züricha, samo je jedna u nizu poslovnih uspješnica braće Džeka i Frenka Đorđića. Zajedno sa švicarskim partnerom, glavni su  projektanti i investitori, a njihova tvrtka Immo Invest kupila je i vukovarski hotel Dunav koji do 2023. godine planiraju obnoviti do razine četiri zvjezdice. Njihov cilj je ulagati u kontinentalni turizam u Hrvatskoj.

Džek Đordić (Foto: screenshot/hrt.hr)

Džek Đordić (Foto: screenshot/hrt.hr)

Foto: - / HRT

- Taj projekt imat će oko 120 soba otprilike, bit će to oko 25 milijuna eura za Vukovar. Treba neki novi hotel, s novim konceptom, koji će nove ljude dovesti u Vukovar - govori Džek Đordić, investitor iz Švicarske.

Obitelj Đordić vjeruje u budućnost turizma na istoku Hrvatske; ne smatraju to poslovnim rizikom i nisu odustali unatoč prijašnjem negativnom iskustvu Hrvatskoj.

- Izgubili smo novac u Baškom polju, izgubili smo nešto novca. No to ne znači da ćemo sad odustati od Hrvatske, Nadamo se da u Vukovaru nećemo te iste greške napraviti – govori Djordić.

I švicarski partner, Franz Hidber vjeruje u investiciju u Vukovaru.

- Krenuli smo u ovaj projekt vjerujući da možemo ostvariti svoj cilj. To je lijep dio Hrvatske kao stvoren za razvoj kontinentalnog turizma. Ima puno potencijala - govori Hidber.

Franz Hidber (Foto: screenshot/hrt.hr)

Franz Hidber (Foto: screenshot/hrt.hr)

Foto: - / HRT

Projektu vrijednom oko 200 milijuna kuna gradska vlast otvara sva vrata. Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček priželjkuje da investicija švicarskih Hrvata u Vukovaru bude poticaj i ostalima da ulažu u taj dio Hrvatske.

- Apsolutno pozdravljamo dolazak braće Đordić u Vukovar, već su uplatili prvi dio od milijun kuna. To bi, prema svim procjenama, bila najveća investicija u grad Vukovar od završetka Domovinskog rata. Investicija od 20-ak milijuna eura donijela bi više od 50 radnih mjesta  – nastavlja Pavliček.

Marijan Pavliček (Foto: screenshot/hrt.hr)

Marijan Pavliček (Foto: screenshot/hrt.hr)

Foto: - / HRT

Grad Vukovar učinit će sve kako bi investitorima, braći Đordić, olakšao realizaciju projekta. Ubrzati i pojednostaviti postupke pokretanja poslova, formula je koja će privući i druge investitore u taj dio Hrvatske. A svaka nova investicija u grad na Dunavu prepreka je iseljavanju iz njega.

- Nije to samo gradnja hotela nego jedna jaka poruka, poruka koja budi nadu da ima jako puno ljudi koji žele investirati, to je ono čemu moramo težiti, takvom povezivanju domovine i Hrvata u iseljeništvu - ističe Ruža Studer-Babić, članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH zadužena za Švicarsku.  

Ruža Studer-Babić (Foto: screenshot/hrt.hr)

Ruža Studer-Babić (Foto: screenshot/hrt.hr)

Foto: - / HRT

Braća Đordić nastavljaju s projektima u kontinentalnom turizmu. Sljedeći je obnova vile Oršić u Varaždinu, vrijedan deset milijuna eura.

Reportažu pogledajte u emisiji Globalna Hrvatska. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!