Glas Hrvatske

13:29 / 25.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture Hrvatske matice iseljenika

Studenti na predavanju

Studenti na predavanju

Foto: snimka zaslona / matis.hr

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 28. lipnja 2021. svoju već tradicionalnu Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture. Službeno otvorenje bit će u ponedjeljak, 28. lipnja, u 12.00 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, a Škola će trajati do 23. srpnja ove godine.

Studente će na svečanom otvorenju pozdraviti rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras; ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić i voditeljica Škole Zrinka Jelaska.


U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 15 polaznika iz Austrije, Mađarske, Italije, Velike Britanije te SAD-a. Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine petoro stipendista dolazi sa Sveučilišta u Beču, Sveučilišta u Klagenfurtu, Sveučilišta u Grazu, Sveučilišta u Pečuhu te Sveučilišta u Parmi.


Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla te svima onima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.


Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Nastava će se održavati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14.


Osim jezične nastave studentima je organiziran bogati program kulture koji podrazumijeva akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, razgled Zagreba danju i noću, posjete muzejima, kazališnim predstavama i koncertima te studijski izlet u Hrvatsko zagorje.


Svi polaznici koji polože završne ispite dobit će diplomu Sveučilišne škole koju potpisuju Rektor i Voditeljica Škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.


Sav program prilagođen je važećim epidemiološkim mjerama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!