Glas Hrvatske

09:21 / 27.06.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

Pozivnica

Pozivnica

Foto: HMI / kolaž

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 27. lipnja 2022. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu, koja se održava do 22. srpnja u Zagrebu.

Službeno otvorenje bit će u 11 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, voditeljica Škole.


U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 29 polaznika iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Engleske, Škotske, SAD-a, Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, Čilea, Španjolske i Hong Konga. Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta: Sveučilišta u Grazu i Sveučilišta u Klagenfurtu (Austrija), Sveučilišta u Padovi i Sveučilišta u Trstu (Italija), Sveučilišta u Glasgowu i Sveučilišta u Edinburghu (Škotska) te Sveučilišta u Pečuhu i Instituta Filip Kaušić (Mađarska). Jedna stipendija dodijeljena je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH koji je, zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika, na temelju natječaja dodijelio stipendiju polaznici sa Sveučilišta Adolfo Ibáñez (Čile).


Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla te svima onima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.


Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Nastava će se održavati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14.


Osim jezične nastave, studentima je organiziran program kulture koji podrazumijeva akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, razgled Zagreba, posjete muzejima, kazališnim predstavama i koncertima te studijske izlete.


Svi polaznici koji polože završne ispite dobit će diplomu Sveučilišne škole koju potpisuju rektor i voditeljica Škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.


(Tekst: Lada Kanajet Šimić)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!