Glas Hrvatske

08:51 / 13.06.2021.

Autor: Klara Špančić

Sveti Ante - svetac Hrvata diljem svijeta

Blagdan sv. Ante u župi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru

Blagdan sv. Ante u župi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru

Foto: HRT / HRT

Sveti Ante jedan je od najštovanijih i najomiljenijih svetaca u hrvatskom narodu. Posvećene su mu mnoge katoličke crkve u Hrvatskoj i iseljeništvu, a mnogi su po ovom velikom svecu dobili imena.

Katolici diljem svijeta danas slave blagdan Svetog Ante. Svetac je bolesne djece, siromaha i zatvorenika, a mnogi mu se utječu u pronalasku izgubljenih stvari i mole za izlječenje.


Crkve u hrvatskom iseljeništvu na blagdan sv. Ante tijekom prošlosti, ali i prijašnjih godina pohode hrvatske obitelji. Na ovaj blagdan djeca bi zajedno s roditeljima odlazila na misu i blagoslov na koji bi nosili ljiljane, jedan od simbola ovog velikog sveca.


Posebne svečanosti održavale su se u Hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Frankfurtu, Berlinu, Stuttgartu, Münchenu i drugim župama.


Zbog aktualne situacije s koronavirusom i epidemioloških mjera, ovu godinu obilježit će skromnije proslave blagdana.


Svetoga Antu posebice štuju Hrvati u Bosni i Hercegovini. U mnogim župama lokalna su svetišta posvećena ovomu svetcu. Posebnost proslave sv. Ante na Pidrišu je u tome što se ona slavi na katoličkom groblju, gdje se nalaze i srednjovjekovni nadgrobni spomenici, stećci.


Prema vjerovanju, najveći stećak na groblju može se zaljuljati i jednim prstom ruke samo na svetkovinu sv. Ante, dok je u druge dane nepomičan.


Blagdan omiljenog svetca katolici štuju kao sv. Antuna Padovanskoga, jer je pokopan u talijanskom gradu Padovi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!