Glas Hrvatske

11:45 / 28.01.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Svečani koncert "10 godina"

Dječji folklorni ansambl 2022. godine

Dječji folklorni ansambl 2022. godine

Foto: ustupljena fotografija / F. ansambl I.G.K.

Svečani koncert "10 godina" povodom 10 godina rada Dječjeg folklornog ansambla "Ivan Goran Kovačić" održati će se u zagrebačkom Gradskom Satiričkom kazalištu "Kerempuh“ u nedjelju, 29. siječnja 2023. godine s početkom u 19 sati.

Plakat

Plakat

Foto: ustupljena fotografija / F. ansambl I.G.K.

Ansambl dječjim koncertom počinje i otvara slavljeničku godinu u kojoj će svečanim koncertima obilježiti 75 godina rada cijelog Studentskog kulturno umjetničkog društva, 75 godina Folklornog ansambla, 75 godina Akademskog zbora, 75 godina Kazališta te 60 godina manifestacije "Goranovo proljeće".


Na koncertu će uz članove Dječjeg folklornog ansambla nastupiti kao gosti Folklorni ansambl, Veterani folklornog ansambla te članovi prvog orkestra koji je pratio Dječji folklorni ansambl.


Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni kazališta ili online na web stranici kazališta.

Dječji folklorni ansambl 2017. godine

Dječji folklorni ansambl 2017. godine

Foto: ustupljena fotografija / F. ansambl I.G.K.

Dječji folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" započeo je s radom u okviru Folklornog ansambla 2012. godine s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije primijenjenog u dječjoj dobi. U početku je to bila dječja grupa koja je okupljala djecu od 8. do 12. godine. Povećanjem interesa i broja djece od 2014. godine povećava se broj dječjih grupa, a od 2017. godine s radom je započeo i dječji tamburaški orkestar. Izvedbom prvog samostalnog cjelovečernjeg plesnog koncerta "Šečem, šečem drotičko" u Centru za kulturu Trešnjevka, u svibnju 2017. godine te uz druge predispozicije dječje grupe postižu status dječjeg folklornog ansambla.


Vjeran poštovanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana počinje se polako stvarati cjelovit opus hrvatskih dječjih igara, pjesama i plesova. Tako danas mali Goranovci izvode dječje igre, pjesme i plesove Bilogore, Međimurja, Podravine, Posavine, Slavonije, Turopolja, Zagorja, Like, otoka Murtera, Ugljana. Po uzoru na Goranovsku tradiciju njeguje se briga oko narodnih nošnji, a od samih početaka počinje se polako stvarati i fundus dječjih narodnih nošnji.


Dječje grupe redovito sudjeluju na Smotri folklornih amatera grada Zagreba, Dječjem festivalčiću, manifestaciji ''Zvuci Opatovine'' te drugim manifestacijama i smotrama po Hrvatskoj kao i u inozemstvu (Austrija, Češka, Rumunjska, Slovenija).


Ansambl se redovito uključuje u projekte kojima će približiti i naučiti naše najmlađe njegovanju hrvatske baštine. Članovi su sudjelovali u projektima: ''Ej, da mi je ići u svatove'', koncertnom programu hrvatskih svadbenih običaja; "Škola dječjeg folklora“ u organizaciji Društva; "Ljepota tradicijskog ruha i njegova scenska primjena”, izložba narodnih nošnji; u koncertno-edukativnim programima za učenike osnovnih škola u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži te u programima u suradnji s Centrom za tradicijsku kulturnu baštinu.


Priznanja za dosadašnji rad su uključivanja u projekte kao i pohvale s priznanjima na ''Dječjem festivalčiću'' te odabiri među najboljim grupama na završnici smotre folklornih amatera grada Zagreba.


Predsjednik SKUD-a: Danijel Vukobrat

Voditelji: Irena Rimac i Matija Čabrajec

Voditelj dječjeg orkestra: Goran Hlebec

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!